Merko: elamispinnad kallinevad 5-10 protsenti

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kortermajad.
Kortermajad. Foto: YIT Ehitus

Pakkumise vähenemisest ning ehitushindade kallinemisest tulenevalt prognoosib Merko Ehitus järgneva 12 kuu perspektiivis elamispindade hindade kallinemist 5-10 protsenti.


Vaatamata tärkavale optimismile arendajate ridades jääb uute arendusprojektide maht lähitulevikus tagasihoidlikuks ning seetõttu võib oodata elamispindade pakkumise vähenemist, selgitas AS Merko Ehitus börsiteates.

Samas näitas elamispindade turg Eestis Merko Ehituse sõnul 2009. aasta lõpus ning 2010. aasta esimesel poolel esimesi elavnemise märke - kasvasid nii tehingute arv kui ka keskmised hinnad.

Üldiselt iseloomustas esimest poolaastat aga jätkuvalt nõrk nõudlus ehitusteenuse osas ning tihe konkurents pakkumise poolel, märkis ettevõte. Jätkus mahtude vähenemine.

Vaatamata teravale konkurentsile toimus ehitusturul ligi 10-protsendine teenuste ja materjalide hindande kallinemine. Kallinesid nii metalli ning naftasaadustel baseeruvad ehitusmaterjalid kui ka tööjõu ja masinate hinnad. Tugev nõudlus Kesk-Euroopas ning Skandinaavias on Merko Ehituse teatel viinud tööjõu taas liikvele, mille tulemuseks on teenuste kallinemine - ehitushinnad on põhja läbinud ning tõenäoliselt kallinevad järgneval poolaastal täiendavalt 5-10 protsenti.

Tänavu on Merko Ehituse hinnangul oodata ehitussektoris kuni kümneprotsendilist langust. Lähiaastate peamiseks tellijaks on avalik sektor, kus põhirõhk on Euroopa Liidu fondide poolt kaasrahastatavatel infrastruktuuriobjektidel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles