Bremi tõttu jäävad ausalt arveid maksnud üürnikud pimedusse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suur-Sõjamäel asuva söökla nõudepesuruumi paistis eile valgust vaid kõrvalruumist. Ilma elektrita söögikoht edasi tegutseda ei saa.
Suur-Sõjamäel asuva söökla nõudepesuruumi paistis eile valgust vaid kõrvalruumist. Ilma elektrita söögikoht edasi tegutseda ei saa. Foto: Mihkel Maripuu

Eile viis Eesti Energia oma ähvarduse täide ja esimesed kinnisvarafirma Bremi hallatavad hooned mattusid pimedusse. Osa Bremi tõttu hätta jäänud ettevõtteid on elektrifirmaga kokkuleppele jõudnud, teised loodavad generaatoritele.
 

Tallinnas Suur-Sõjamäe 33 asuvas majas on üürnikeks mitu firmat, üks neist lihtne söökla. Askeetliku interjööriga, köögis pragunenud kiviplaatidega söögikoht ei ole remonti näinud ajast, mil siin toidupakkumisega alustati, ehk 11 aasta jooksul.

Söögiruumis oli eile hämar, köögis veidi valgem, kuid kohas, kus nõusid pestakse, valitses juba pilkane pimedus, sest eile hommikul kell 11 lülitati sellel hoonel elekter välja.

Söökla juhataja Valentina teadis ajakirjanikku nähes kohe, millest jutt tuleb. «Meie oleme oma arved ära maksnud. Me ei ole ju milleski süüdi, ma ei saa aru, miks meie kannatama peame,» küsis ta.
«Kuna Brem maksis mingi osa võlast ära, siis lükati elektri väljalülitamist edasi,» jutustas Valentina. Rohkem aga firma oma võlgu ei tasunud ja nii on maja nüüd pime.

Sööklas viibis sel hetkel mitu kundet, mõni tuli kiirelt pirukate järele, teine jahutas laual auravat seljankat. Kõik kliendid olid sõbralikud ja tervitasid sööklatädisid nagu vanu sõpru.
Sööklast lahkuma sättinud Peeter ei olnud heade sõnadega kitsi. «Ma olen siin kuus aastat söömas käinud. Toidud on head ja maitsvad ning vaadake neid hindu,» kiitis ta. «Ma ei saa aru, milles nad süüdi on.»

Valentina oli edasise suhtes nõutu. «Selle kohaga on niikauaks kõik läbi, kuni elektrit ei ole,» nentis ta.

Eesti Energia pressiesindaja Marina Bachmanni sõnul on Brem Kinnisvarahooldus Eesti Energiale võlgu alates veebruarist 2010. «Võlasumma ulatub mitmesse miljonitesse kroonidesse,» nentis ta.
Eesti Energia juhatuse liige Margus Rink kinnitas Postimehele, et Bremiga on seis üsna lootusetu. «Viimase poole aasta jooksul oleme püüdnud saavutada kokkulepet võla likvideerimiseks,» ütles ta. «Paraku pole meie ettepanekud leidnud kliendi poolt vastukaja.»

Eelmise nädala algul tasus Brem osa oma võlast ja lubas lahendada ülejäänud võla nädala lõpuks. Rinki sõnul jäi see taas kord vaid lubaduseks.
«Vältimaks võla edasist kasvamist, ei jää meil muud üle kui hakata elektrit välja lülitama,» kinnitas ta. Eile oli kavas vool välja lülitada viies majas.

Edaspidi ootab elektri väljalülitamine ka Vikerlase 23 asuvat Maxima kauplust. Poeketi pressiesindaja Erkki Erilaiu sõnul neid elektrikaotus enne kolmapäeva ei ähvarda.
«Mis edasi saab, oleneb läbirääkimistest,» kinnitas ta. «Igal juhul võin ma öelda, et kaupluse töö ei seisku. Generaator hakkab tööle vastavalt sellele, kui elekter välja lülitatakse.»

Osa elektri väljalülitamist ootavate majade üürnikest on hakanud ise probleemile lahendust otsima.
Mündi 2 asuva Iiri stiilis baari Molly Malone juhataja Patrick Doherty sõnul jõudsid nemad võlgade suhtes Eesti Energiaga kokkuleppele, kuid tehingu üksikasju avaldamast ta keeldus. Juhataja tundis kergendust, et elektrita jäämine enam ei ähvarda.

Postimees üritas eilse päeva jooksul korduvalt saada Bremilt kommentaare, mis aga ei õnnestunud. Eesti Energia pressiesindaja kinnitas, et ka Bremi enda hoone oli eilseks elektrita jäetud, mille tõttu võisidki nende kontoritelefonid tummad olla.

Ettevõte

•    OÜ Brem Kinnisvarahooldus alustas tegevust
1995. aastal
•    Brem haldab Eestis üle 500 kinnisvaraobjekti
•    Hallatav üldpind on üle 0,5 miljoni ruutmeetri
•    Ettevõttes töötab ligi 300 töötajat
•    Brem on elamispindade ja äripindade haldusteenuse turuliider
Allikas: brem.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles