IT firmad järgnevad Facebookile Rootsi

Aivar Õepa
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Facebook'i asepresident Tom Furlong ja andmekeskuse juht Joel Kjellgren firma vastses serverikeskuses mis avati mullu Luleå linnas Rootsis.
Facebook'i asepresident Tom Furlong ja andmekeskuse juht Joel Kjellgren firma vastses serverikeskuses mis avati mullu Luleå linnas Rootsis. Foto: Susanne Lindholm / Scanpix

Rootsi põhjaosas Botnia lahe ääres Luleås andmekeskuse käivitanud Facebooki eeskuju on nakatanud teisigi IT firmasid, kirjutab The Local. Andme- ja energiamahukaid ettevõtteid ahvatlevad Rootsi põhjaossa külm kliima, soe majanduskeskkond ja võimalus suures koguses loodussäästlikku energiat kasutada.

Kõigepealt kavatseb Facebook ise oma tegevust laiendada, ehitades andmekeskuse juurde veel teise. Luleåsse kavatsevad oma andmekeskused kolida aga ka andmeladudega tegelev Briti firma Hydro 66 ja bitcoine keavandav KNC Miner. Kokku on Luleås praegu valmis või ehitusjärgus viis andmekeskust.

Kolm Rootsi põhjaosa omavalitsust, Luleå, Piteå ja Boden on asutanud ühise ettevõtte nimega Node Pole, mille mõte on aidata uutel tulijatel ennast sisse seada. Node Pole'i juhi Niklas Nordströmi sõnul on Nord Pole'i ülesanne sisseelamisprotsessi siluda, siiski mingeid lühimenetlusi pakkumata.

«Üritame olla väga vastutulelikud, aru saada, millised on ettevõtete vajadused ning millised küsimused neil vastamist vajavad, nii elektriga varustatuse, maaomandi kui ka taristu kohta. Sul peab neile olema väga fokusseeritud pakkumine,» ütles Nordström.

Kohalikud kardavad aga, et regiooni arengut kaevanduspiirkonnast IT piirkonnaks hakkavad pidurdama Rootsi kõrged energiamaksud. Näiteks Facebook maksab Nordströmi sõnul elektrienergia eest 30 miljonit Rootsi krooni (3,4 miljonit eurot) rohkem makse kui naabruses Soomes andmekeskust omav Google.

«Soomlased tulevad siin võitjaks, kui just makse ei alandata,» ütles ta.

Elektrienergia teema on suuri andmekeskuseid pidavatele IT firmadele esmatähtis, sest arvutuslikult kasutavad andmekeskused tervelt kaks protsenti maailma energiatoodangust.

Samas edendavad ettevõtted rohelist mõtteviisi ning keskkonnasäästlikult toodetud elekter on üks nende põhilisi nõudmisi. Samuti on nõutav elektrivarustuse katkestusteta töötamine, ja ses punktis on Luleå «paberid» eeskujulikud — viimane katkestus oli siin 1970. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles