Elektri börsihind Eestis juba teist nädalat järjest Soomest kõrgem

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia kõrgepingeliinid.
Eesti Energia kõrgepingeliinid. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Jua teist nädalat on Eesti hinnapiirkonna eleketrihind börsil kõrgem kui põhjanaabritel:möödunud nädalal kujunes Eesti ja Soome hinnavaheks 1,2 eurot megavatt-tunni (MWh) eest.

Eestis ulatus nädala keskmine elektrienergia hind 37,9 €/MWh-ni, Soomes oli samal ajal keskmine hind 36,7 €/MWh ja Leedus 63.8 €/MWh. Viimase viie nädal  keskmine hind oli Eestis 46,4 €/MWh, Soomes 45,2 €/MWh ja Leedus 53,7 €/MWh, kirjutab Eesti Energia energiakaubanduse direktor Margus Vals blogis.

Leedu elektribörsil tõusid hinnad SRÜ riikide ülekandeliinide ja Läti-Eesti ülekandevõimsuste piirangute tõttu 64 €/MWh-ni, Leedu tiputundide hinnad küündisid 101 €/MWh-ni.

Eesti elektritarbijad säästsid Valsi sõnul  Estlink hinnapiirkonnast ostes võrreldes Leedu börsihinnaga keskmiselt 26 eurot MWh kohta.

Hinnakonvergentsi jätkudes on Balti regioonis müüdava elektrienergia hinnad ühtlustuvad – Soome piirkonna baasenergia hind 2011-ks aastaks oli 44,3 €/MWh, Leedu turul on suvine baasenergia hind olnud 45,2 €/MWh tasemel.

Turuhinna alusel ostavad elektrit tarbijad, kelle tarbimine  aasta jooksul ületab 2 GWh. Seega ei puuduta uued hinnad ei kodutarbijaid ega ka äriettevõtteid, kelle tarbimismaht jääb väiksemaks kui 2 GWh.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles