Ukraina-vastane kius pani Vene gaasiäri kiratsema

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gazpromi maagaasisõlm.
Gazpromi maagaasisõlm. Foto: Smityuk Yuri/ITAR-TASS

Oktoobris kukkus Venemaa gaasitoodang 15 protsendi võrra ja Gazprom maksis oma klientidele lepingute täitmata jätmise eest suuri trahve, kirjutas Interfaks.

Venemaa turuosalised tunnistasid Interfaksile, et kujunenud olukord on neile ebamugav ja kahjustab oluliselt Venemaa gaasiäri mainet.

Samal ajal vähenes maagaasi eksport tootmisest veelgi rohkem – 17 protsenti, moodustades 10,4 miljardit kuupmeetrit. See tulemus on väiksem nii 2013. Aasta rekordilisest 12,54 miljardi kuupmeetrisest tulemusest kuid samuti 2012. aasta 11,6 miljardist kuupmeetrist.

Tänavuse kümne kuuga vähenes eksport 4,8 protsenti koguseni 125,2 miljardit kuupmeetrit.

Gazprom vähendas oktoobrikuus enamusse Euroopa riikidesse eksporti minimaalse lepinguga lubatud tasemeni, et vältida maagaasi edasi müümist Ukrainale. Kuid see poliitika pole kandnud edu ennekõike tänu soojale sügisele, mistõttu pakase hilinemine lihtsalt vähendab vajadust kütte järele.

Ekspordi vähenemisega kaotab Gazprom ühelt poolt loodetud müügitulu, kuid peab samal ajal ka maksma ära jäänud tarnete eest oma klientidele kopsakaid trahvisummasid. Alates oktoobrikuust moodustasid trahvisummad kaheksa protsenti tarnimata jäänud gaasikogusest.

Vene ekspertide arvates toimivad gaasiäri osalised nii, et kui ostja tunnetab tarnija nõrkust, asub ta oma tellimust suurendama, et teenida tulu trahvide abil, kui tarnija jääb jänni. Samuti kasutavad nn osta või maksa lepingutega seotud gaasitellijad Gazpromi väitel sellist olukorda, et vähendada ostmiseks kohustuslike gaasikoguste mahtu.

Kogu Venemaa gaasitoodang langes oktoobrikuus 15 protsenti kuni 53 miljardi kuupmeetrini. Kümne kuu toodang vähenes 5,9 protsenti 517 miljardi kuupmeetrini. Sealhulgas Gazpromi toodang kukus veerandi võrra 34,7 miljardi kuupmeetrini ja kümne kuu arvestuses kümnendiku – 352,8 miljardi kuupmeetrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles