Energeetikaekspert: Rõivase gaasipoliitika on täiesti ohutu

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Mäe
Andres Mäe Foto: Erakogu

Eesti peaministri Taavi Rõivase ja Soome peaministri Alexander Stubbi läbirääkimistelt LNG terminali ja Balticconnectori projektide üle ei saa Eestile mingisuguseid kahjulikke tagajärgi tuua, kinnitas sõltumatu energeetikaasjatundja Andres Mäe.

Andres Mäe, energeetikaekspert:

Rõivase soov kiirendada Stubbiga läbi rääkides omapoolsete väidetega Balticconnectori valmimist on täiesti viljatu ettevõtmine, sest kui nüüd eraldati Euroopa Komisjon eraldas raha uuringuteks, kestavad need  2017. aastani. Kuni selle ajani saame vajadusel gaasi Klaipeda terminalist.

Samal ajal on Alexela Energial vabad käed hakata oma terminali ehitama, kui nad seda majanduslikult põhjendatuks peavad.

Peale seda, kui leedulased avasid Klaipedas oma LNG terminali, muutus siinne olukord täielikult. Klaipeda terminal täidab juba praegu regionaalse terminali rolli, sest suudab katta 75 protsenti Balti riikide maagaasivajadusest. Kogu siinsel turul kasutatava maagaasi asendamisest LNGga pole kunagi juttu olnud.

Nüüd on soomlased olukorras, et kui nad soovivad väga omada Balticconnectori gaasitoruga ligipääsu Läti maa-alustele gaasihoidlatele, siis peaksime küsima, milles meie siin süüdi oleme? Eestlased võivad oma headele naabritele toru rajamisel kaasa aidata, kuid mingisugust vajadust meil selle toru järele ei ole - las soomlased ehitavad seda toru.

Kui nüüd soomlased lisaks torule soovivad endale rajada suure mahtuvusega LNG reservhoidlat, siis ka siin ei peaks olema mingisuguseid takistusi. Ehkki ma eeldan, et ilma Euroopa Liidu abirahata nad seda rajada ei suuda. Samas teatas Soome eelmine valitsus, et nemad ei kavatse maagaasi tarnetele riigiabi anda ja see peab jääma täielikult eraettevõtjate tegevuseks. Soome rannikule rajatavad väiksed LNG terminalid, mida riik toetab, ehitatakse peamiselt laevade punkerdamiseks ja mõne konkreetse tööstusettevõtte vajadusteks. Kodutarbijad sellest osa ei saa, sest neile tuleks ehitada toru.

Eesti tarbijatele lisab optimismi asjaolu, et Eesti Energia hankis mõni aeg tagasi gaasiga kauplemise loa ning võib asuda Klaipeda terminali kasutades Eesti Gaasiga konkureerima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles