Rõivas: Eesti SKT peab nelja aastaga kasvama veerandi võrra

Kadri Hansalu
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Taavi Rõivas
Peaminister Taavi Rõivas Foto: SANDER ILVEST/

Peaminister Taavi Rõivas osales täna Tartus avaliku teenistuse tippjuhtide konverentsil, kus ütles, et Eesti sisemajanduse kogutoodang (SKT) peab aastaks 2018 kasvama neljandiku võrra.

«Selle sihi saavutamiseks tuleb tõsta tööhõivet, kasutades seni kasutamata ressursse: tuleb edukalt rakendada töövõimereform ning motiveerida noori mitte oma haridusteed liiga vara katkestama,» selgitas Rõivas.

Ta rõhutas ka vajadust tõsta tootlikkust, teadus- ja arendustegevuse investeeringuid ning võtta üldine suund ressursi- ja energiatõhususele. Peaminister pidas tähtsaks ka tempo tõstmist suurte infrastruktuuri projektide osas: «Aastal 2018 peavad käima Rail Balticu trassi ja Eesti-Läti kolmanda elektriühenduse ehitustööd, samuti peab valmima Balticconnector.»

Julgeoleku valdkonnas on Eesti siht saavutada kaitseväe võimekuses uus tase, millele aitab kaasa taasiseseisvunud Eesti kõige ressursimahukam relvastusprogramm, Ämari lennubaasi arendamine, NATO ülikiire reageerimisüksuse loomine ja liitlastega tihe koostööning harjutamine. Selleks ajaks peab peaministri sõnul olema korrastatud ka Eesti ja Venemaa vaheline ajutine kontrolljoon ning tugevdatud selle valvamise võimekus. «Juba järgmisest aastast formeeritakse piirivalves kiirreageerimisüksus. Samuti jätkame investeerimist nutikatesse lahendustesse, mis aitavad meil paremini piiri valvata,» kinnitas peaminister.

Eesti sidususe tõstmiseks on Rõivase hinnangul oluline seada eesmärgiks vaesuse vähendamine, seda eriti laste seas, kelle puhul vaesus tähendaks tulevikus suurel määral kasutamata võimalusi ühiskonnaelus täisväärtuslikult osaleda. «Tervishoiu põhieesmärk on tõsta 2018. aastaks tervena elatud eluiga keskmiselt kuue aasta võrra,» ütles Rõivas.

Ka innovatiivsed sihid peavad Rõivase hinnangul olema kõrged - vajalik on teha järgmine hüpe teenuste ja e-teenuste kvaliteedis. «Kõik enim kasutatavad teenused on 2018. aastal mugavad, tõhusalt osutatud ning kergesti kättesaadavad kõikjal ja kõigile, seejuures on enim kasutatud teenused täielikult internetti kolinud,» esitas Rõivas oma visiooni. «Eesti majanduses käib äri- ja asjaajamine reaalajas ja pea täielikult paberivabalt, andes järjekordse tõuke ettevõtete efektiivsuse ja tootlikkuse tõusuks.»

Rõivas avaldas lootust, et Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks on Eesti e-residendiks saanud esimesed 100 000 inimest, kes on Eestis registreerinud tuhandeid uusi ettevõtteid, mis toidavad meie eksporti ja maksubaasi. Seejuures tullakse Eestisse uudseid info- ja kommunikatsioonitehnoloogia lahendusi tegema ja katsetama kogu maailmast, lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles