MKM soovib tagasi võtta kütuse biolisandi nõude kehtestanud eelnõu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kütusekanistrid.
Kütusekanistrid. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium (MKM) soovib seoses Euroopa Ülemkogu seisukohtadega riigikogu menetlusest tagasi võtta vedelkütuse seaduse ja välisõhu kaitse seaduse muutmise eelnõu, millega oleks kehtestatud biolisandi nõue mootorikütustes.

MKM-ist öeldi BNS-ile, et tagasivõtmise põhjuseks on eelmisel nädalal toimunud Euroopa Ülemkogul kokku lepitud põhimõtted kliima- ja energiapoliitikaks aastani 2030.

«Selle järgi kaovad individuaalsed valdkondlikud kohustuslikud eesmärgid riikide tasandil, sealhulgas taastuvenergia ja transpordikütuste kasutuselevõtu arendamisel. Keskendutakse ühele kesksele eesmärgile: õhku paisatavate kasvuhoonegaaside heitkoguste vähendamisele 40 protsendi võrra,» öeldi ministeeriumist.

Ministeeriumi sõnul tuleks riigikogu menetluses olnud eelnõu tagasi võtta, et vaadata üle meetmed taastuvate kütuste kasutuselevõtu arendamiseks aastani 2020. Kavandatud meetmed tuleb planeerida, arvestades võimalikku tegevust aastani 2030 kliima- ja energiapoliitikas võetud kohustuste täitmiseks.

Eelnõu nägi muuhulgas ette, et alates 2016. aastast peaks kõigis mootorikütustes biokütuse osakaal olema vähemalt 5 protsenti ja 2020. aastaks vähemalt 10 protsenti.

Samuti oli eelnõu eesmärgiks parandada võimalusi efektiivseks riiklikuks järelevalveks vedelkütuste turul. Eelnõuga sätestati laoarvestuse pidamise kohustus kütuse hoiuteenuse tegevusloaga isikutele.

Valitsus arutab eelnõu tagasivõtmist esialgsetel andmetel 6. novembril.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles