Tööstustoodang kasvab järjepidevalt

Aivar Õepa
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektroonikatööstus veab majanduskasvu. Pildil Enics Eesti tehas Elvas.
Elektroonikatööstus veab majanduskasvu. Pildil Enics Eesti tehas Elvas. Foto: Jaanus Lensment

Läbi aasta kestnud tööstustoodangu kasv jätkus ka septembris — statistikaameti teatel tootsid tootsid tööstusettevõtted tänavu septembris neli protsenti rohkem toodangut kui mullu septembris. Toodang suurenes töötlevas tööstuses, kuid vähenes energeetikas ja mäetööstuses.

Jaanuarist alates on töötlev tööstuse toodang mullusega võrreldes järjepidevalt kasvanud. Kui juulis toodeti töötlevas tööstuses viis ja augustis kuus protsenti rohkem toodangut kui 2013. aasta samal kuul, siis septembris ulatus juurdekasv seitsme protsendini.

Toodang ületas mulluse septembri taseme enamikus tööstusharudes. Enim mõjutas toodangu mahu suurenemist elektroonikaseadmete tootmise kasv, kus toodang suurenes ligi neljandiku; puittooteid valmistati kuus protsenti ja metalltooteid üheksa protsenti rohkem. Toodang vähenes elektriseadmete, kemikaalide ja mööbli tootmises.

Välisturule müüdi septembris 71 protsenti kogu töötleva tööstuse toodangust. Mulluse septembriga võrreldes suurenes korrigeerimata andmetel toodangu müük ekspordiks 13 protsenti ja müük kodumaisele turule üheksa protsenti.

Sesoonselt korrigeeritud andmetel toodeti 2014. aasta septembris tööstuses kokku ühe protsendi võrra rohkem toodangut kui augustis, sealhulgas töötlevas tööstuses kaks protsenti rohkem.

Mullu septembriga võrreldes toodeti elektrit 13 protsenti vähem ja soojust neli protsenti rohkem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles