Algas järjekordse Kreeka-abi kavandamine

Urho Meister
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka peaminister Antonis Samaras.
Kreeka peaminister Antonis Samaras. Foto: ODD ANDERSEN / AFP

Veel hiljuti unistas Kreeka, et väljub oma viimasest abipaketist «puhtalt». Lähenevaid varajasi valimisi ja poliitilist õhkkonda arvestades ei ole see enam võimalik.

Oktoobri keskel kukkusid investorid Kreeka võlakirju müüma ning peaminister Antonis Samaras viitas vajadusele kindlustada riigile krediidiliin.

Esmaspäeval ja teisipäeval käivitusidki kõrgete euroala rahandusministeeriumite ametnike arutelud selle üle, kuidas see krediidiliin välja võiks näha, kirjutab Wall Street Journal.

«Puhas väljumine [abipaketist] on nüüd [läbirääkimiste] laualt maas,» ütles üks kõnelustega kursisolev euroametnik.

Juba on ilmnenud esimesed ebakõlad. Kreeka ei taha kirjutada alla vastastikuse mõistmise memorandumile, mis sõnastaks abiga kaasnevad kärped ja korrektsioonid. Uut programmi tuleks kreeklaste nägemuses hoopis nimetada kasvule orienteeritud «partnerlusleppeks», ütles teine ametnik.

Samas eeldab Euroopa Stabiilsusmehhanismi (ESM) krediidiliin nii memorandumit kui poliitilisi tingimusi, nagu ka kord kvartalis euroala rahandusministritele esitatavat raportit.

Kreeka poolt käib esialgu jutt 11 miljardist eurost.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles