Vitsur: import peabki eksporti ületama

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heido Vitsur
Heido Vitsur Foto: Postimees

Arengufondi majanduseksperdi Heido Vitsuri sõnul tingib suure kaubavahetuse puudujäägi Eesti suutmatus äraelamiseks vajalikke kaupu toota ja seetõttu on puudujäägi kaheksakordne suurenemine eelmise aastaga võrreldes ootuspärane.

«Kui arvestada seda, milline on meie nõudlus ja suutlikkus kaupu toota, siis on selge, et selleks, et üldse toime tulla, peab import olema suurem,» vastab puudujääk Vitsuri väitel meie võimalustele ja arenguvajadustele.

«Meil oli eelmine aasta kauba sisse-ja väljavedu ajalooliselt kõige paremas tasakaalus,» tuli impordi 23-protsendine kasv Vitsuri hinnangul eeskätt möödunud aasta madala baasi arvelt. «See ei olnud ju loomulik.»

«Esiteks realiseeriti laovarud ja teiseks oli tootmine sügavas miinuses ja inimesed lükkasid tarbimist edasi,» selgitas Vitsur aastatagust tasakaaluseisundit.

Teisalt põhjendas Vitsur impordi kasvu elavneva tootmisega, mis nõuab importkaupade sissevedu, samas kui tootmisest tulenev ekspordi kasv võtab rohkem aega.

«Täiesti normaalseks me seda ju pidada ei saa, et me vähe kaupa toodame ja krediitide arvel elame,»  arvas Vitsur siiski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles