Neli ahelat, mis seovad Euroopat Putini gaasiga

Urho Meister
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaasitorud- ja kraanid Kesk-Poolas.
Gaasitorud- ja kraanid Kesk-Poolas. Foto: SCANPIX

Bloomberg Businessweek kiidab leedukaid Gazpromi gaasi ikkest vabanemise eest, juhtides samas tähelepanu ülejäänud Euroopat «Putini gaasi» külge köitvatele ahelatele.

Nimelt näitab Oxfordi energiauuringute instituudi värske raport, et Euroopa ei saa veel vähemalt kümme aastat Vene gaasi osatähtsust oluliselt kärpida. Seda peamiselt neljal põhjusel.

Esimene põhjus: ostjatel on Gazpromiga pikaajalised lepingud. «Valdav enamus Vene gaasi müüakse Euroopasse pikaajaliste lepingute alusel tähtajaga 10–35 aastat,» selgitab raport. Leedu oli erand – nende lepingud lõpevad aastal 2015.

Teine põhjus: teised tarnijad ei suuda Gazpromi asendada. Norra gaasitoodangu kasv prognooside kohaselt peatub ning võib käesoleva aastakümne lõpuks isegi langusse minna. Põhja-Aafrika maade nagu Alžeeria ja Egiptuse väljavaated gaasitoodangut kasvatada on raporti hinnangul «viletsad».

Kolmas põhjus: kildagaasiga läheb Euroopas nigelalt. Poolas pakitakse puure kokku, sest esialgsed otsingud valmistasid pettumuse. Suurbritannias edeneb kildagaasi arendus aeglaselt. Oxfordi raporti hinnangul ei kujune kildagaasist veel aastakümneid Euroopa turul arvestatavat faktorit.

Neljas põhjus: veeldatud maagaas (LNG) võib maksta liiga palju. USA tarnete pärast hakkavad Euroopaga konkureerima ka Aasia, Lähis-Ida ja Ladina-Ameerika ning see võib suruda hinnad Gazpromi omadest kõrgemale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles