Euroopa uus digivolinik ähvardab Google'it lõivuga

Urho Meister
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Google'i Euroopa peakorter Dublinis Iirimaal.
Google'i Euroopa peakorter Dublinis Iirimaal. Foto: Peter Muhly / AFP

Oettinger teatas, et kaalub USA ettevõtte Google’i maksustamist autoriõigustega kaitstud Euroopa Liidu materjali näitamise eest.

Esmaspäeval tööle asuv uus digivolinik Günther Oettinger on Google’it juba korduvalt eraldi välja toonud ja kritiseerinud, kirjutab Financial Times.

«Kui Google võtab EList intellektuaalset omandit ja kasutab seda, siis EL võib kaitsta seda omandit ning nõuda Google’ilt selle eest lõivu,» ütles Oettinger Handelsblattile.

Viimaseid päevi energiavolinkuna tegutsev Oettinger on varasemalt pannud ette, et Google’it tuleb sundida olema otsingutulemuste näitamisel neutraalne ning objektiivne. Ühtlasi soovib Oettinger Google’i mõju piiramist turul ja tunneb muret nende tarkvara kasutamise pärast autodes.

Praegune digivolinik Neelie Kroes ütles küsimust kommenteerides kõneisiku vahendusel, et «komisjoni töö on lahendada turuprobleeme ning jõustada reegleid, mitte võtta sihikule firmasid».

«Ei ole OK teha firmast poksikott ning ma ei usu, et uus komisjon midagi sellist ette võiks võtta,» ütles kõneisik.

Oettinger ise ei ole veel täielikult veendunud, mis intellektuaalomand on.

«Me peame esmalt defineerima, mis intellektuaalne omand on,» ütles Oettinger. «Siis tuleb meil määrata kindlaks loojate – kunstnike, akadeemikute ja autorite – õigused. [Ja] lõpuks tuleb kompensatsiooni küsimus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles