Elektrilevi saab õiguse kümnelt tuhandelt tarbijalt ümberehitust nõuda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektrilevi
Elektrilevi Foto: Mihkel Maripuu

Valitsus plaanib homsel istungil kinnitada majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi eelnõu, mis võimaldaks jaotusvõrgu halduril Elektrilevil nõuda Tallinnas vana elektrisüsteemi kasutavalt 10 560 tarbijalt süsteemi ümber ehitamist.

Umbes 5000 tarbija puhul on Elektrilevi-poolsed ettevalmistustööd uuele süsteemile üleminekuks juba tehtud. Eelnõu kohaselt võiks haldur koheselt välja saata teated, mis annaksid tarbijatele kaks aastat aega oma süsteemide ümberehitamiseks, vastasel juhul lülitataks tarbijatelt elekter lihtsalt välja.

«Kui tarbija ei tee ettenähtud aja jooksul oma elektripaigaldist korda, ei ole talle edaspidi enam võimalik vana pingesüsteemi baasil võrguteenust osutada ega elektrienergiat edastada. Võrguettevõtjal on ka praegu elektrituruseaduse kohaselt õigus viivitamata katkestada tarbija võrguühendus, kui tarbija kasutab elektripaigaldist, mis ei ole nõuetekohane, on ohtlik, häirib kogu võrgu toimimist või ohustab varustuskindlust,» on ministeeriumi avalike suhete juht Rasmus Ruuda BNSile varem selgitanud.

Ülejäänud 5000 tarbija jaoks peab Elektrilevi üleminekuks vajalikke töid veel tegema, nende lõpule viimisega võib minna kuni kümme aastat. Nende lõppedes saaks võrguhaldur loobuda kahe paralleelvõrgu töös hoidmisest, mis on ebaefektiivne, tõstab võrgutasu ning nõuab pea 22 miljoni euro suurust investeeringut.

Vana pingesüsteemiga piirkondades on tüüpilise kuue korteriga elamu puhul elektrisüsteemi uuendamise hinnanguline maksumus 1500–3000 eurot. Eramu puhul on vastavusse viimise maksumus suurusjärgus 1000–2000 eurot. Tarbija liitumiskilbi ja hoone peajaotuskilbi vahele tuleva uue kaabli, mis samuti maksab 1500-2000 eurot, paigaldaks Elektrilevi ise.

«Tehnilise järelevalve amet ei jõua iga vanal pingesüsteemil töötavat elektripaigaldist kontrollida ja nõuda selle kordategemist, nüüd aga tekib täiendav motivatsioon viia vanad majasisesed elektripaigaldised vastavusse kaasaegsete nõuetega. Väheneb elektrilöögi- ja tuleoht tarbijale ning samuti jääb tulemata võrgutasu tõus, sest võrguettevõtjal langeb ära vajadus pidada töökorras ja investeerida kahte paralleelvõrku,» rääkis Ruuda.

Muudatus on seotud Elektrilevi OÜ jaotusvõrguga ühendatud tarbijatega ainult Tallinnas, keda varustatakse elektrienergiaga vana 3 x 220 volti võrgu kaudu, mis on välja ehitatud 1930.–1960. aastatel. Uus pingesüsteem 3 x 230 / 400 volti võimaldab kasutada rikkevoolukaitset, mis aitab vältida elektrilöögi ohtu. Vanal pingesüsteemil puudub kaitsemaandus, mistõttu rikkevoolukaitse ei toimi tõhusalt.

Tehnokontrollikeskuse uuringu kohaselt oli 38 protsendil vanal pingesüsteemil töötavate elektripaigaldiste juhtmetest kahjustatud isolatsiooniga ning 46 protsendil esines elektripaigaldises isoleerimata osasid, mis põhjustab nii elektri- kui ka tuleohtu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles