Estonian Airi reisijaid hakkavad toitma Tallinki kokad

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinki suurosanik Infortar ostab kevadel enamusosaluse Estonian Airis, kui Euroopa Komisjon tunnistab lennufirmale antud ligi 25 miljoni euro suuruse riigiabi seaduslikuks.

«Me oleme huvitatud 100protsendilisest osalusest, mis tagab efektiivse otsuste langetamise,» ütles Infortari juht Ain Hanschmidt tänasel pressikonverentsil.

Eesti mõjukaim turismivaldkonna investor Infortar peab praegu läbirääkimisi SASile kuuluvate vähemusaktsiate ostmiseks.

Riik võib olla huvitatud 10-20protsendilise osaluse säilitamisest, et teenida ettevõtte oodatavast kasumist dividende. «Pean usutavaks, et Estonian Air jõuab 2016. aastaks kasumisse,» lausus Estonian Airi nõukogu esimees Ahti Kuningas. «Euroopa komisjoni jaoks mõjub Infortari sisenemine Estonian Airi osanike ringi tugeva argumendina, et riigi poolt antud abi vastas turu tingimustele ja polnud ebaseaduslik.»

Rahvusliku lennufirma juhtkonna tegutsemine rahuldab Hanschmidti sõnul uut aktsionäri. Ettevõte jätkab ka edaspidi tegutsemist senisele sarnase äriplaani kohaselt regionaalse lennufirmana, kuid peab suurema kasumi teenimiseks hakkama lendama rohkematesse sihtkohtadesse ja rohkemate lennukitega.

Kuna lepingud seniste lennukite kasutamiseks hakkavad lõppema juba eeloleval aastal, valmistutakse läbirääkimisteks uute lennukite soetamiseks.

Estonian Air Vajab investeeringuteks lähiaastatel minimaalselt 20 miljonit eurot, kuid likviidsus suudetakse tagada väiksemate vahenditega.

Uued osanikud pole rahul Estonian Airi senise pardatoitlustamisega. «Toitlustamine peab muutuma paremaks,» kinnitas Hanschmidt. Ta ei soovinud toitlustamise üksikasju avaldada, kuid kinnitas, et menüü sisse ostmine väljastpoolt kontserni pole otstarbekas ja edaspidi hakkavad lennureisijatele süüa valmistama Tallinki kokad.

Infotrtar kavatseb Estonian Airi äri edendamiseks ära kasutada mitmes välisriigis asuvat Tallinki müügivõrgustikku ning hakata pakkuma laeva- ja lennureisidega kombineeritud pakette.

Osapooled ei soovinud avaldada müügitehingu võimalikku maksumust.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles