CV peab hea mulje jätma 20 sekundiga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
CVde esmasel läbivaatamisel jagub ühele neist tähelepanu umbes 20 sekundiks.
CVde esmasel läbivaatamisel jagub ühele neist tähelepanu umbes 20 sekundiks. Foto: SCANPIX

CVd on väga isiklikud kirjutised, paraku on personaliosakonnal väga vähe aega sinu elutööd hinnata.

Mashable.com toob välja viis karmi tõde CVde kohta, mida tasuks meelde jätta. 

1. Kui CVst on raske leida asjakohast töökogemust, haridust ja oskusi, võiks see samahästi ka tühi olla. 

Soov kujundada oma CV nii, et see teiste seast silma jääks, on igati mõistetav. Sellega ei tohiks aga liiale minna. Kui sa ei kandideeri just disaineri või kunstniku ametikohale, siis peaks elulookirjeldus olema nii selge ja lihtsalt loetav kui võimalik.

Seega tuleks kõik põnevad formaadid kohe kõrvale heita ning selle asemelt rõhutada soovitava ametikohaga seotud töökogemusi.

2. Kui sinu varasematest kogemustest ei ole selge, miks sa kandideerid, ei hakka keegi teine sinu eest mõttelõngu kokku viima.

Kui sa plaanid karjääri vahetada või teha suurt hüpet ülespoole, ei jõua sa väga kaugele, kui personalitöötaja kõigepealt segadusse satub.

Tõenäoliselt on sul arusaam, kuidas sinu varasemad kogemused kasuks tulevad või miks sa väärid rohkemat, kui seni oled jõudnud saavutada.

See tuleb aga kõik selgelt ja lihtsalt kirja panna, ainult nii tekib sul võimalus seda ka silmast-silma selgitada.

Kui su taust on selle töö jaoks veidi ebatavaline, on kasulik kirja panna eesmärgid, miks sa antud töökohale püüdled, ning miks sa sinna sobid.

3. Kui sinu CVst on raske ülevaadet saada, siis tõenäoliselt jääb see üldse lugemata.

CVde esmasel läbivaatamisel jagub ühele neist tähelepanu umbes 20 sekundiks. See tähendab, et CVst peaks võimalikult lihtsalt ülevaate saama.

Kindlasti ei tohiks kirjasuurus olla liiga väike, kuigi nii mahub ühele lehele rohkem, ei loe seda tegelikult mitte keegi.

4. Kõigepealt peab CV personaliosakonnast läbi saama.

See tähendab, et isegi kui kandideerid väga spetsiifilisele kohale, peab CV olema kirjutatud nii, et personaliosakond sellest aru saaks ja oskaks õigesse hunnikusse sorteerida.

Kõige parem on oma kogemuste kirjeldamiseks kasutada sama sõnavara, mida on kasutatud töökuulutuses. Mida lihtsamaks sa teed personaliosakonna töö, seda libedamalt sul läheb.

5. Kui sinu kontaktandmed ei ole korrektsed, pole millelgi muul tähtsust.

Sestap on hea mitu korda kontrollida ja oma andmeid testida. Näpuvead on alati halvad, aga kui nad lipsavad läbi kontaktandmetest, on asjalood väga kehvad. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles