Soomlased saavad õiguse kiirele internetiühendusele

Aivar Õepa
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Internetiühenduse testimine.
Internetiühenduse testimine. Foto: Stanislav Moškov

Sel sügisel kavatseb Soome haridus- ja kommunikatsiooniminister Krista Kiuru kavatseb juba sel sügisel teha otsusega, millega soomlaste interneti üldteenuse kiirust tõstetakse praeguselt ühelt megabitilt sekundis 5-10 megabitini sekundis, kirjutab Helsngin Sanomat.

Interneti üldteenus, mida Soomes reguleerib sellekohane direktiiv, on teenus, milleks igal soomlasel on õigus ja mida peavad mõistliku hinna eest osutama operaatorid, kes on määratud üldteenuseoperaatoriteks piirkondades kus vaba konkurents puudub. Sellised piirkonnad on näiteks Ida-Soome ja Lapimaa, kus hõreda asustuse ja pikkade vahemaade tõttu on internetiühenduse lepingute müük väga vähe kasumlik ettevõtmine.

Seni määras direktiiv üldteenuse miinimumkiiruseks 1 Mbit/s, kuid haridusministeerium tahab selle veel enne jõule tõsta Soome internetiühenduste keskmise kiiruse tasemele, mis tähendab vähemalt 5 Mbit/s. See tähendaks Helsingin Sanomate teatel ühtlasi üleüldist 4G levi.

Arvutuslikult elab vaid neli protsenti soomlasi aladel, kus on praegu saadaval alla 2 Mbit/s kiirused. Ka kõrgema üldteenuse kiiruse puhul hakkaks seda teenust kasutama vaid mõni protsent elanikkonnast. Samas pole paljud soomlased haridusministeeriumi hinnangul üldteenuse olemasolust teadlikudki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles