Leedu maa-alune gaasihoidla läheks maksma üle miljardi liti

BNS
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Syderiai gaasihoidla asuks plaani kohaselt 1,3 km sügavusel maa all.
Syderiai gaasihoidla asuks plaani kohaselt 1,3 km sügavusel maa all. Foto: Lietuvos Energijos Gamyba

Syderiaisse maa-aluse gaasihoidla ehitamine läheks maksma 1,08 miljardit litti (313 miljonit eurot) ja oleks rahaliselt tasuv ainult juhul, kui see oleks regionaalne projekt ning kui Euroopa Liit (EL) aitaks seda kaasrahastada, selgub tasuvusanalüüsist, mille koostas energeetikaministeerium.

Analüüs pidi täna Leedu valitsuses arutusele tulema, kuid energeetikaminister Rokas Masiulis palus lisaaega sellega põhjalikumaks tutvumiseks.

Juhul kui hoidlat kasutaks ka Poola, oleks Syderiai gaasihoidlale võimalik taotleda piirkondliku projekti staatust.

Valitsus tahab anda energeetikaministeeriumile  ja Lietuvos Energijos Gamybale aega 2016. aasta lõpuni, et kindlaks teha, kas Poola energiafirmad tahavad sellega ühineda ja kas EL on valmis seda rahastama.

Lietuvos Energijos Gamyba andmetel suudaks Syderiai gaasihoidla mahutada 500 miljonit kuupmeetrit gaasi, mis moodustaks 18,5 protsenti Leedu aastatarbimisest. Projekti saaks ellu viia seitsme aastaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles