Päevakommentaar: Maris Lauri kuldne langevari

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakonna fraktsioon ja juhatus valisid uueks rajandusministriks erakonna värske liikme Maris Lauri.
Reformierakonna fraktsioon ja juhatus valisid uueks rajandusministriks erakonna värske liikme Maris Lauri. Foto: Tairo Lutter

Kui Maris Lauri kolm ja pool aastat tagasi Swedbanki peaanalüütiku ametist loobus, oli see ilmselt paljude jaoks üsna ootamatu. Oli Laurist ju saanud üks autoriteetsemaid ökonomiste riigi analüütikute seas. Samas oli Lauri panganduses töötanud juba 12 aastat ning selle aja jooksul vajavad kõik erksad inimesed vaheldust.

Paraku on Eesti majandus liiga väike ning erru läinud tipptegijatel on samaväärse töökoha leidmine väga keeruline. Eesti Energia kunagine juht Gunnar Okk leidis endale töökoha väljaspool Eestit (Põhjamaade investeerimispangas asepresidendina), aga Hansapanga kunagine juht Indrek Neivelt täisväärtuslikku juhikohta ei leidnudki. Mis saab Eesti Energia juhist Sandor Liivest, näitab aeg.

Tundub, et ka Maris Lauri hindas oma võimalusi üle. Pool aastat pärast Swedbankist lahkumist asutas ta nõustamisfirma Oeconomia, asus aktiivselt kommenteerima majandusprotsesse ning oli oodatud esinejaks seminaridel ja konverentsidel. See kõik lisas talle tuntust, aga arvata võib, et nii väljakutsetest kui ka sissetulekust jäi siiski vajaka.

Oeconomia eelmise aasta majandusaruandest nähtub, et Lauri sissetulek jäi Eesti keskmise palga tasemele – täiesti selge, et tema kvalifikatsiooni arvestades oli seda liiga vähe.

Õnneks tuli sel kevadel valitsusvahetus ning uus peaminister Taavi Rõivas kutsus ta enda juurde majandusnõunikuks. Maris Lauri sai tema kvalifikatsioonile vastava ameti ning rahandusministri koht on juba sündmuste loogiline jätk.

Kahju vaid, et kompetentse inimese võimetekohase ametikoha jaoks tuleb tingimata erakonda astuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles