Pentagon: USA õhuoperatsioonile ISi vastu kulub päevas 8,3 miljonit dollarit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kurdi võitlejad pidamas lahingut ISIS-e äärmuslastega.
Kurdi võitlejad pidamas lahingut ISIS-e äärmuslastega. Foto: SCANPIX

USA õhuoperatsioon «Sisemine otsustavus» («Inherent Resolve») sunniitliku äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastu Iraagis ja Süürias läheb riigile maksma 8,3 miljonit dollarit päevas, teatas kaitseministeerium varasemaid hinnanguid korrigeerides.

Alates õhurünnakute algusest 8. augustil on operatsioonile -- mille raames on USA ja liitlaste sõjalennukid sooritanud 6600 lahingulendu -- kulunud 580 miljonit dollarit, ütles Pentagoni pressiesindaja komandör Bill Urban, vahendab BNS.

Varem oli Ühendriikide kaitseministeerium hinnanud operatsiooni päevakuludeks seitse miljonit dollarit.

Kõrgem hind on tingitud õhurünnakute ja nendega seotud lendude tempo suurenemisest, ütles anonüümsust palunud kaitseametnik AFP-le.

Operatsiooni rahastatakse Pentagni de facto sõjaeelarvest ehk ülemere operatsioonide fondist (OCO), mis seisab lahus kaitseministeeriumi «baas»-eelarvest.

Kongress suurendas OCO eelarvet 30. septembriga lõppenud eelmisel rahandusaastal 85 miljardi dollari tasemele. Käesoleval rahandusaastal peaks fondi suurus kahanema 54 miljardini.

USA alustas IS-i vastaseid õhurünnakuid Iraagis 8. augustil. 23. septembril laiendasid Ühendriigid IS-i vastaseid õhurünnakuid Süüriasse.

Iraagis on USA õhurünnakutega liitunud Austraalia, Prantsusmaa, Suurbritannia, Kanada, Taani, Holland ja Belgia.

Süürias toetavad Ühendriikide õhurünnakuid viis Araabia riiki - Jordaania, Katar, Araabia Ühendemiraadid, Saudi Araabia ja Bahrein.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles