Introverdid on toredad juhid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Warren Buffett
Warren Buffett Foto: SCANPIX

Selleks, et olla suurepärane juht, ei pea olema suhtlusaldis seltskonnahing . Üha enam uuringuid kinnitab, et ka introverdid võivad olla suurepärased juhid, vahendab CEO.com.

Näiteks Warren Buffettit ja Bill Gatesi on kirjeldatud introvertidena.  

Introvertsus ei tähenda tingimata häbelikkust ning ekstravertsus suurt seltskondlikust. Parem määratlus on, et introvertide jaoks on sotsiaalne suhtlus väsitav ning nad ammutavad energiat üksiolekust. Nad on teiste inimeste suhtes tundlikumad ning üksindus aitab taastuda.

Tundlikus tähendab aga seda, et introvertidest juhid on alluvate ideedele palju vastuvõtlikumad, samal ajal kui ekstraverdid võivad need lihtsalt maha kanda.

Nõnda parandavad introvertsed juhid väga innukate töötajate tulemusi. Lisaks pööravad nad ka vähem tähelepanu staatusele ja hindavad enam töötajate panust ning oma vigade tunnistamist.

Introverte tõmbab enam abstraktsete ideed poole, nad mõtlevad rohkem pikaajaliselt ja väldivad paljusid stereotüüpseid juhtide negatiivseid jooni nagu agressiivsus ja oma võimete ülehindamine.

Nii ekstravertide kui introvertide puhul tagab edu ausus enese nõrkuste ja tugevuste suhtes. Suurepärased introvertidest juhid loovad juhtimisstruktuuri, mis neide omadustega sobib. Näiteks Warren Buffett eelistab detsentraliseerimist. Berkshire Hathaway peakontoris on väga vähe inimesi ning koosolekutele eelistatakse kirjalikku suhtlemist. Tütarfirmade juhtidel on aga väga vabad käed oma elu korraldamisel.

See, et tähenda, et Buffett ei hindaks isiklikke suhteid, kuid juhina eelistab ta valida väga häid töötajaid ja nad siis rahule jätta, selle asemel, et nende igal sammul silma peal hoida.

Tihtipeale peetakse ekstraverte aga tõhusamateks juhtideks, seda vaatamata töötulemustele.

Tõsi on, et introvertide tugevused juhina ei paista aga välja, kui nad peavad juhtima väga passiivseid või vähese kogemusega inimesi, kes vajavad motiveerimist.

Nii nagu ekstraverdid peavad ennast tagasi hoidma, et mitte olla liiga domineerivad, peavad introvertsed juhid ennast jõulisemalt kehtestama, kui see on vajalik. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles