Leedukad kogunesid Klaipeda sadamasse LNG terminali tervitama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
LNG terminali saabumine Klaipeda sadamasse
LNG terminali saabumine Klaipeda sadamasse Foto: Irmanto Gelūno / 15min.lt

Esmaspäeva hommikul sisenes Leedu veeldatud gaasi (LNG) ujuvterminal Independence Klaipeda sadamasse.

«Emotsioonid on vägevad, kui suur rahvahulk on kogunenud gaasiterminali saabumist tervitama,» ütles gaasiterminali projekti arendava Klaipedos Nafta pressiesindaja Indre Miliniene.

Foto: Alfredo Pliadžio / 15min.lt

Independence'it saadab Leedu laev Kursis. Leedu veeldatud gaasi terminal avatakse ametlikult 3. detsembril.

Leedu veeldatud gaasi terminal aitab lahendada kaks riigi põhilist energiaprobleemi: suurendab gaasi importimise sõltumatust ja lisab elektritootmist, ütles Leedu energeetikaminister Rokas Masiulis esmaspäeval Klaipeda energeetikakonverentsil.

Ta selgitas, et riigi suuremad jõujaamad toodavad elektrit gaasist. Ujuvgaasiterminal aitab suurendada Leedu ja ka Eesti ja Läti energiasõltumatust.

«Energiasõltumatust saab jagada. Kuna me oleme ühendatud Läti ja Eestiga, saame oma energiat jagada ka naabritega. Seega saavad Leedu energisõltumatusest osaliselt kasu samuti Eesti ja Läti,» selgitas minister.

USA välisministeeriumi energiavarude büroo juht Amos J. Hochstein hoiatas samal konverentsil, et gaas üksi probleeme ei lahenda. Kuid tänu gaasiterminalile on Leedu nüüd maailma gaasituru osaline, mis on selle riigi jaoks oluline tähis.

«Leedu, Eesti ja Läti on olnud aastaid energiasaar. Leedu tegevus on aidanud sellest vabaneda ja see avaldab suurt muljet,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles