Rootsi ärieliit vihastas valitsuse peale

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi peaminister Stefan Löfven.
Rootsi peaminister Stefan Löfven. Foto: SCANPIX

Juhtivad Rootsi ettevõtjad on nördinud uue vasaktsentristliku valitsuse ärivaenuliku sõnakasutuse pärast.

Mitmed tegevjuhid ütlesid Financial Timesile, et on mures kuu aega võimul olnud valitsuselt ridamisi laekuvate ettepanekute pärast – muuhulgas sulgeda Stockholmi kesklinna lennujaam, seada ülemmäär avalikke teenuseid pakkuvate eraettevõtete kasumitele ning seisata mitmed tuumareaktorid.

«Ma lihtsalt ei mõista seda. Loomulikult teeb [meid] murelikuks, et nende sõnakasutus on niivõrd negatiivne,» ütles Nordea panga tegevjuht Christian Clausen.

«Ma olen üsna mures,» ütles Rootsi juhtiva varahaldusfirma EQT tegevjuht Thomas von Koch. «Viimase kaheksa aastaga tehti Rootsis palju tarku otsuseid ning mõned neist pööratakse nüüd tagasi... Nad tõstavad makse, nad astuvad tegelikult samme eraomandi vastu.»

Uus sotsiaaldemokraadist peaminister Stefan Löfven on seni seisnud tööstuse huvide eest, kuid teeb järjest järeleandmisi koalitsioonikaaslastest rohelistele ja Vasakparteile – endistele kommunistidele.

Löfveni vähemusvalitsust nähakse kui ühte nõrgemat Rootsi lähiajaloos ning selle jätkamine ei ole vaatlejate hinnangul kuigi kindel. Muu hulgas on parlamendis tekkkinud pinged äsjaesitatud riigieelarve pärast, milles lisaks maksukergitustele tõsteti tagasihoidlikult kaitsekulutusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles