EKP testis kukkus läbi 25 eurotsooni panka 130st

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Keskpank.
Euroopa Keskpank. Foto: AP / Scanpix

Euroopa Keskpanga (EKP) korraldatud testis kukkus läbi 25 eurotsooni panka 130st, kuid ühtegi suurt tegijat nende hulgas ei olnud, selgus pühapäeval ametlikest andmetest.

Auditi eesmärk on ära hoida võimaliku finantskriisi kordumist eurotsoonis.

See eesmärk on muutunud viimastel nädalatel üha tähtsamaks, kuna eurotsooni ohustab taandareng. Prantsusmaal ja Itaalias kardetakse deflatsiooni ja majanduskasvu peatumist ning isegi Saksamaal on oodata kasvu aeglustumist seoses nõrga investeerimisega.

«See enneolematu põhjalik ülevaade suurimate pankade positsioonidest suurendab avalikkuse usaldust pangandussektori vastu,» ütles Euroopa Keskpanga asepresident Vitor Constancio.

Ta lisas, et tulemused peaksid aktiveerima Euroopas laenamist, mis omakorda aitab kaasa majanduskasvule.

25 panka 130st kukkus aga testis läbi, ütles EKP, märkides, et halvimad tulemused olid Itaalias, kus ebaõnnestujaid oli üheksa. Kolm oli Kreekas ja veel kolm Küprosel.

2013. aasta lõpu seisuga oli pankade kombineeritud kapitali puudujääk oli 25 miljardit eurot. 25st ebaõnnestunud pangast 12 on juba suutnud likviidsuse sel aastal juba taastada, tõstes oma kapitali 15 miljardi euro võrra, ütles EKP.

Puudustega pangad peavad kahe nädala jooksul ette valmistama tegevuskava ning üheksa kuu jooksul probleemid lahendama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles