Putin viskas kinda uuele maailmakorrale (2)

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Putin Valdai klubis sõna võtmas.
President Putin Valdai klubis sõna võtmas. Foto: Mikhail Metzel/Mikhail Metzel/TASS

Vene president Vladimir Putin süüdistas Ameerika Ühendriike külma sõja järgse asjade seisu õõnestamises ning hoiatas, et ilma alternatiivita uuele maailmakorrale ootavad planeeti anarhia ja kaos.

Putini sõnutsi on Krimmi eraldumises Ukrainast ja tuhandetes surmades nimetatud riigi idaosas süüdi USA ise, olles toetanud veebruarikuist relvastatud riigipööret endise presidendi Viktor Janukovõtši vastu, kirjutab Financial Times.

«Meie seda ei alustanud,» ütles Putin ning tõi arvukaid näiteid selle kohta, kuidas USA külma sõja võitjana «otsustas... kujundada maailma ümber vastavalt omaenda vajadustele ja huvidele».

«Niiviisi käituvad uusrikkad, kui neile ootamatult suur varandus sülle kukub – antud juhul siis maailmaliidri ja -valitseja [seisuse] kujul. Selle asemel, et oma vara targalt hallata... on nad minu arvates teinud palju lollusi,» selgitas Putin teda Sotši suusakeskusse kuulama kogunenud välismaistele akadeemikutele ja ajakirjanikele.

Putin peab vajalikuks, et ÜRO «kohanduks uute reaalsustega», samal ajal kui uue süsteemi regionaalsed «sambad» nagu näiteks Venemaa poolt plaanitav Euraasia Liit aitaksid tagada turvalisust.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles