Õhtu Vene sõduritega Luganski restoranis

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luganski ainus funktsioneeriv restoran Leinapaju.
Luganski ainus funktsioneeriv restoran Leinapaju. Foto: citinews.net.ua

Aktiivteenistuses Vene sõdureid Ukrainas ei ole, kinnitab Kreml kuude kaupa. Financial Timesi «tüdrukute» õhtu sõjast räsitud Luganski ainsas funktsioneerivas restoranis tõestab vastupidist.

Celine Dioni laulukõla kaikudes kõlaritest sadas restorani Leinapaju (Plakutšaja iva) uksest sisse pooltosin Vene sõdurit, kes asusid õhtustama ja viina viskama. Viimase moe Vene mundris (2012. aasta detsembri väljalase) mehi sai ligi kaks lauatäit.

Ei läinudki palju aega, kui seltsi kutsuti ka kaks lääne ajakirjanikku. Nagu kinnitas üks meestest, olid nad Luganskis olnud juba kuu aega. Lihtne arvutus näitab, et seega saabuti pärast 5. septembril sõlmitud relvarahu.

Mehed olid tulnud «treenima kohalikke elanikke», nagu selgitas Voroneži oblastist pärit Maksim. Küsimuse peale, kas nad tulid vabatahtlikena, vastas Maksim sarkastiliselt: «No muidugi me oleme vabatahtlikud. Keegi pole meid siia saatnud.»

Siis ta tõsines. «Nad andsid meile käsu: kes pakub end vabatahtlikuks? Ja me tõstsime käed üles, niiviisi,» näitas ta ja jäljendas inimest, kellel käsi vägisi üles tõstetakse.

Moskva kinnitust mööda on nn separatistide poolel võitlevad Vene kodanikud puha «vabatahtlikud» ning kõik mingil müstilisel põhjusel Ukraina territooriumile sattunud sõdurid on läinud sinna puhkuse ajast.

Vestlus nõukogude filmi «Briljantkäsi» kujundusega kohvikus Leinapaju sai hoogu juurde ning lisaks Maksimile tegid suu lahti veel neli kaaslast: ametlike eraldusmärkidega ohvitser Slava, «tatarlane» Salovat, üle põse jooksva armiga Kirill ning neljas, kes välimuse järgi oli pärit Vene Kaukaasia kandist.

Kambas oli ka Stanislav. Tema oli kõige kainem ning asutas end kohe minekule, kui selgus, et on sattunud reporterite seltskonda.

Teised aga seletasid, et käivad siin kohvikus juba kuu aega – alates oma saabumisest. Meeste sõnutsi tegelevad nad väljaõppega iga päev, nädalavahetused kaasa arvatud.

Kell kaheksa algab Luganskis komandanditund. Napilt enne kella kukkumist maksid mehed oma arve ära ja tuikusid uksest välja. «Sinu silmade eest sureks miljon meest,» hüüdis ühele reportereist Salovat. Ja oligi pidu läbi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles