Suurim ravimtaimetootja Energia talu loob tervikliku taimemaailma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Monardat kasutatakse organismi üldise tugevdajana. Monarda tee on pererahva üks lemmikutest, sest see on vürtsikas ja ilusat värvi.
Monardat kasutatakse organismi üldise tugevdajana. Monarda tee on pererahva üks lemmikutest, sest see on vürtsikas ja ilusat värvi. Foto: Maarja Otsa

Viljandimaal Suure-Jaani lähedal Vihi külas asuv Eesti suurim ja taasiseseisvumisaja üks vanemaid maheravimtaimetalusid – Energia talu – on võtnud suuna mitte üksnes ravimtaimede kasvatamisele, vaid ka tervikliku taimemaailma loomisele, pakkudes lisaks ekskursioone taimeaeda ning spaamõnusid ravimtaimedega.

Nii torkabki vaat et enne ravimtaimepõlde Energia talu õuel silma hoopis kõrge vaatetorn, Jaapani teemaja ning puidust seminari- ja spaamaja. Need on kõik viimaste aastate investeeringud, mis Energia talu on teinud Euroopa Liidu toetuste abil.

Energia talu eristubki ennekõike oma terviklikkuse poolest – siin saab taimepõldude vahel ringi jalutades ammutada pererahva selgituste põhjal uusi teadmisi taimemaailmast ja neid sõna otseses mõttes ka kohe enda nahal järele proovida. «Sellist kohta Eestis teist ei ole, kus lubatakse taimi saunas kasutada, nii nagu meie seda pakume,» rääkis talu perenaine Tiiu Siim ja lisas, et nende ökospaas jäävad trikood ja ujumispüksid terveks, sest kloori asemel kasutatakse taimeekstrakte.

Ravimtaimetalu ökospaa ja seminarimaja on populaarsed koolituste ja firmaürituste paigad, kuid sinna satub ka lihtsalt vaikuse, rahu ja looduslähedase olemise otsijaid.

Õige ajastus

Energia talu peremees ja -naine Aivar ja Tiiu Siim on ravimtaimi kasvatanud üle 20 aasta, tehes esimesed sammud ettevõtluses taasiseisvumisaja alul, kui apteekides kippus ravimtaimi nappima ja aeg näis soodne «oma asjaga» alustamiseks. Peremees Aivar Siim meenutas naljatades, et oli kaks varianti, kas hakata vahvleid müüma või ravimtaimi kasvatama – vahvlite müümisega sai kiiremini rikkaks, kuid see äri lõppes ka rutem.

Talude taastamise ja maade välja jagamise järel tuli ka perekond Siimul otsida sobiv koht, sest vabu riigimaid ei olnud võimalik enam kasutada. Nii leidsidki nad ravimtaimetalule pasliku paiga Viljandimaalt Navesti jõe kaldalt, kus esialgu ootasid ees vaid kollased võililleväljad ja poolik maja. «Meil avanes võimalus teha nii, nagu endale meeldib, alustasime uuesti nullist nii kodu kui ka ravimtaimeaia rajamisega,» jutustas Aivar Siim, kelle hooldada on praeguseks nelja hektari ulatuses istandusi.

Uues talukohas alustati juba teadlikult «puhtalt», mis tähendab, et tõrjevahendite asemel kasutatakse komposti ning säilitatud on liikide mitmekesisus. «Oleme püüdnud säilitada teatud looduslikud põlluosad liikide mitmekesistamiseks, nii et loodus saab ise toimida – kahjureid ei teki, aga kui tekib, siis tärkavad kahjurite kiuste liigid, kes need ära «kõrvetavad»,» kirjeldas Aivar Siim. Ta lisas, et õnneks elutseb jõe ääres ka palju linde ja putukaid, kes kõik töötavad selle heaks, et looduslik mitmekesisus toimiks.  

Hea aasta

Tänavune aasta oli Energia talus saagikuse poolest väga hea. Näiteks rekordsaagiga üllatas talu peremeest Aivar Siimu tema lemmiktaim üheksavägine, mille õisi korjati kokku 15 kilo ringis. «Üheksavägist kasutatakse astma ja bronhiidi puhul, vanarahvas ütleb lausa, et selles on üheksa väge sees, sest ta lihtsalt annab sulle jõudu ja väge juurde,» kirjeldas Aivar Siim.

Soe suvi mõjus ravimtaimede kasvule hästi – eriti lõunamaised taimed on oma keemiliselt koostiselt ja eeterlike õlide poolest paremad kui jaheda ning vihmase suve korral. Üksnes pärnaõisi ja kassinaeriõisi sai perenaise Tiiu Siimu sõnul tänavu vähem kui tavaliselt. «Varem pole kassinaeri õitega probleeme olnud – need on alati ilusad ja suured olnud, aga tänavu mitte. Ka pärnaõied jäid väikeseks ja neid jagus vähe,» lausus ta. Üldiselt jääb Energia talu aga saagiga rahule – kokku varuti ligi 2,5 tonni ravimtaimi.

Kuigi talu peremees Aivar Siim on pidanud ka välisturgude vallutamise plaane – müüa teesid näiteks Hiina –, on Energia talu jäänud praegu ennekõike koduturule kindlaks. «Soome müüsime kunagi, aga Soome on ennekõike ikka kohvimaa. Lätil ja Leedul on omad tootjad ja eks rahvas hoiab ikka oma,» tõdes ta.

Samuti hindab Energia talu ennekõike püsivaid ja stabiilseid koostööleppeid, nagu neil on praegu lisaks apteekidele näiteks Selveri ja Prisma poekettidega. «Ei saa nii, et täna anname kauba sinna, kust saab paremat hinda, kuid homme nad võib-olla ei tahagi enam. Eesti kaubanduses on kindlad kokkulepped olemas ja meile see meeldib,» rääkis Aivar Siim.

Looduse rütmis

Kui tahta ravimtaimi eksportida, siis peaks Aivar Siimu sõnul tootmismahte märgatavalt suurendama, kuid see tähendaks omakorda laiendusi ja ümberkorraldusi. Praegu on pererahvas rahul, et töid jagub just parasjagu palju. Siiski päris üksi Aivar ja Tiiu Siim kõiki töid talus ära ei tee – neil käib abis ka kohalikke elanikke, kes aitavad kõige kiiremal ajal taimi korjata.   

Sügisega algavad Energia talus rahulikumad ajad. Peremees Aivar Siim on seda usku, et hea on puhata koos loodusega. «Meie puhkame siis, kui läheb jahedaks ja vihmaseks. Kui looduse järgi vaadata, siis talvel ongi puhkuseaeg. Vanasti inimesed puhkasid talvel, kui oli pime, ja tegid tööd siis, kui päevad püsisid pikad. Tänapäeval on see puhkuserütm natuke vastupidi läinud.»

Artikkel ilmus Postimehe erilehes Maaelu Edendaja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles