Rõivas: ülemkogu otsus on oluline Eesti energiajulgeolekule

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Taavi Rõivas
Peaminister Taavi Rõivas Foto: Martin Ilustrumm

Peaminister Taavi Rõivas leiab, et uus euroliidu kliima- ja energiapoliitika raamistik on Eesti energiajulgeolekule oluline ning suurendab kindlust põlevkivisektori arendamiseks. 

Brüsselisse Euroopa Ülemkogu kohtumisele kogunenud valitsusjuhid leppisid täna kokku Euroopa Liidu kliima- ja energiapoliitika raamistikus aastani 2030. 

«Ülemkogu otsused suurendasid kindlust põlevkivisektori arendamiseks, mis lubab Eesti ettevõtetel ellu viia investeeringud põlevkivi suuremaks väärindamiseks ja energiajulgeoleku tagamiseks,» rääkis peaminister Taavi Rõivas. 

«Eesti energiajulgeoleku seisukohalt on oluline, et toetust leidis vajadus ühendada Balti energiasaar Euroopaga,» tõdes Rõivas. «Eesti poolelt kätkeb see endas nii elektrivõrkude sünkroniseerimist Kesk-Euroopaga kui vajalikke gaasiinfrastruktuuri ühendusi, millest Eestile olulisim on Balti riike ja Soomet ühendav Baltic Connectori gaasitoru.»

«Minu hinnangul on kliima-energiapoliitika paketiga leitud hea tasakaal Euroopa majandusliku konkurentsivõime ja ambitsioonikate kliimaeesmärkide vahel,» lisas ta.

Raamistik näeb ette kasvuhoonegaaside vähendamist 40 protsendi võrra võrreldes 1990. aastaga, taastuvenergia osakaalu suurendamist lõpptarbimises 27 protsendini ning energiatõhususe suurendamist 27 protsenti.

Lisaks Euroopa Liidu kliima- ja energiapoliitika raamistiku kokkuleppele otsustasid valitsusjuhid, et ebola vastast võitlust hakkab koordineerima Euroopa Komisjoni humanitaarabi volinik Christos Stylianedes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles