Rahandusministeerium tahab tollile õigust võltskaup konfiskeerida

Aivar Õepa
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tolli avastatud võltsitud kellad.
Tolli avastatud võltsitud kellad. Foto: Margus Ott

Rahandusministeerium saatis kooskõlastamiseks tolliseaduse muutmise eelnõu, millega saab toll õiguse võltsitud kaup konfiskeerida. Eelnõu saamisel seaduseks lihtsustub ka reisija deklaratsiooni esitamine, kuid tollis esindamisele sätestatakse senisest rangemad reeglid.

Tolliesindaja reegleid karmistatakse, et tagada tolliesindaja professionaalsus, kaitsta nii tolliesindaja klientide huve ning muuta tollivormistus kiiremaks ja ladusamaks, teatas ministeerium.

Samuti võivad edaspidi kanda tolliametniku vormi lisaks ametnikele ka maksu- ja tolliameti töötajad ning sisekaitseakadeemia õppurid — nii viiakse reeglid kooskõlla avaliku teenistuse seadusega.

Eelnõu sätestab haldusmenetluse võimaluse tollis tõkestatud kauba osas intellektuaalomandi rikkumise otsustamiseks väikeste kaubapartiide puhul. Enamasti on siin tegemist võltsitud kaubaga, märkis ministeerium.

Tollil on õigus võltsingukahtlusega kaup tollis kinni pidada ning omavaheline vaidlus kauba saaja ja intellektuaalse omandi õiguste kaitsja vahel lahendatakse tollis. Ära jääb kohtusse pöördumise vajadus, sest lõpliku otsuse teeb toll, kas kaup konfiskeerida või mitte.

Ministeeriumi teatel võib praegu kehtiva tolliseaduse inimesel olla keeruline aru saada, millal tuleb esitada reisija deklaratsioon ja millal tollideklaratsioon. Eelnõu lihtsustab füüsilise isiku tolliformaalsusi ja laiendab samas reisija deklaratsiooni esitamise võimalusi. Edaspidi võib füüsiline isik alati, kui kaup ei ole kaubanduslikku laadi, esitada reisija deklaratsiooni, sest selle esitamine on talle lihtsam.

Kui kaup on kaubanduslikku laadi, on inimesel kaks võimalust. Kui kaup ületab kas 1000 eurot või 1000 kg, tuleb esitada tollideklaratsioon, ja kui ei ületa, võib esitada reisija deklaratsiooni. See tähendab, et kui näiteks varem pidi endale imporditava auto kohta esitama tollideklaratsiooni, siis edaspidi saab hakkama reisija deklaratsiooniga.

Tollilao, tolliterminali, hoiukoha pidamise ja vabatsoonis tegutsemise luba reguleerivad eeskirjad ühtlustatakse; loa taotlemise nõuetest jäetakse välja ebavajalikud andmed, samas täpsustades väljastatud loa sisu ja tingimusi.

Lisaks on eelnõus kirjas kooskõlas TIR-märkmike alusel toimuva rahvusvahelise kaubaveo konventsiooniga TIR-märkmike kasutamiseks loa andmise ja loa kehtetuks tunnistamise kord. See tagab ettevõtjatele õigusselguse süsteemiga liitumisel ja võimaluse enda kohta tehtud otsuseid vaidlustada. TIR- märkmik on tollidokument, mis hõlbustab tolliprotseduure lepinguga ühinenud riikide piiride ületamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles