Krediidipank: Finantsinspektsioon tegutseb kahtlaselt

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Kluge
Andrus Kluge Foto: Erik Prozes / Äripäev

Moskva Pangale Krediidipanga aktsiate ostmist või tehingu vahendamist pakkunud Finantsinspektsiooni endine juht Raul Malmstein vallandas skandaali, mis Krediidipanga hinnangul heidab varju ka järelvalveorganile.

Andrus Kluge, Eesti Krediidipanga nõukogu esimees:

Olen Krediidipanga nõukogu esimehena järjekindlalt väitnud, et finantsinspektsiooni tegevus ei ole läbipaistev ja tõstatab tõsiseid kahtlusi selle asutuse erapooletuses.

Näiteks on finantsinspektsioon väljastanud Moskva Pangale ja selle omanikpangale VTB-le olulise osaluse load. Küsimus on selles, et lubade väljastamise hetkeks oli Moskva Pank omandanud Krediidipanga aktsiad ilma finantsinspektsiooni loata, mis on ebaseaduslik, finantsinspektsioon omakorda väljastas load peale nimetatud ostutehinguid, seadus aga sellist võimalust ette ei näe.

Lisaks eelnevale oli lubade väljastamise ajal ka teada, et Moskva Pank on finantseerinud Kapo nüüdseks endisele töötajale Indrek Põdrale antud altkäemaksu ebaseadusliku andmete kogumise eest. Näiteid Moskva Panga ja VTB üleolevast suhtumisest EV seadustesse on veelgi, seda kummalisem tundub seni väga printsipiaalse finantsinspektsiooni leebe suhtumine Vene pankadesse.

Moskvale väljastatud lube, milles peaks olema ära toodud finantsinspektsiooni kaalutlused ja põhjendused, miks sellised load väljastati, ei ole näidatud ei Krediidipangale, selle teistele aktsionäridele ega ka kohtule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles