Pangad teenisid kolmanda kvartaliga 80 miljonit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marko Saarm

Eesti pangad teenisid kolmandas kvartalis 80 miljonit eurot puhaskasumit, mida on seitse protsenti vähem kui aasta tagasi.

Pangad teenisid kolmandas kvartalis 80 miljonit eurot puhaskasumit.

Puhaskasum vähenes mullusega võrreldes seitse protsenti, peamiselt mõnevõrra tagasihoidlikuma finantstulu tõttu. Puhas intressitulu kasvas aastaga ligikaudu 11 protsenti. Ühelt poolt on puhta intressitulu kasvu toetanud laenumahu suurenemine ja kõrgema marginaaliga laenude osakaalu järkjärguline kasv, teatas Eesti Pank.

Teiselt poolt on tänu nõudmiseni hoiuste kasvule vähenenud pankade intressikulu. Pangad on endiselt vähendanud laenukahjude katteks tehtud eraldisi, mis on kasumlikkust toetanud juba neli aastat.

Eesti ettevõtetele ja majapidamistele antud laenude ja liisingute kogumaht kasvas septembris aastataguse ajaga võrreldes 2,9 protsenti. Portfelli maht suurenes kuu jooksul 42 miljoni euro võrra, millest rohkem kui pool tuli majapidamiste laenumahu kasvust.

Ettevõtetele antud laenude aastakasv aeglustus septembris 3,8 protsendini. Ettevõtted võtsid septembris pikaajalisi laene märksa väiksemas mahus kui selle aasta varasematel kuudel keskmiselt. Eelkõige kahanes kinnisvaraettevõtete laenamine, mis oli varem panustanud kasvu kõige enam. Lühiajalisi laenuvahendeid võtsid ettevõtted septembris aga viimase kuue aasta suurimas mahus.

Eluasemelaenude portfelli aastakasv kiirenes 2,4 protsendini. Uute eluasemelaenude kasv jätkus septembris mõõdukas tempos. Majapidamised võtsid kuu jooksul eluasemelaene 15 protsenti suuremas mahus kui aasta tagasi. Kuna laenutehingute arv kasvas samal ajal märksa vähem (kuus protsenti), on seega eluasemelaenu keskmine summa aastaga suurenenud.

EURIBORi alanemine langetas eluasemelaenude intressimäära veelgi. Septembris väljastatud eluasemelaenude keskmine intressimäär langes kõigi aegade madalaima 2,4 protsendi tasemele. Madalate baasintressimäärade tõttu on laenuintressimäärad olnud laenuvõtja jaoks soodsad juba rohkem kui kaks aastat. Intressimarginaalid ei ole selle aja jooksul samuti palju muutunud. Ettevõtete pikaajaliste laenude keskmine intressimäär tõusis septembris 3,4 protsendile, mis on viimase kahe aasta keskmisest tasemest mõnevõrra kõrgem. Ärilaenude keskmine intressimäär on märksa muutlikum, sõltudes rohkem üksikute projektide eripärast ja riskisusest.

Rohkem kui 60 päeva maksetähtaega ületanud laenud moodustasid septembris 1,9 protsenti laenuportfellist. Viivislaenude maht on alates eelmise aasta lõpust püsinud suhteliselt muutumatu. Ühelt poolt vähendab viivislaene varasematele laenumakseprobleemidele lahenduse leidmine, kuid teiselt poolt on vähesel määral hakanud ilmnema ka uusi probleeme laenumaksete tasumisel.

Hoiuste kasv püsib kiire. Majapidamiste hoiused suurenesid kuu jooksul 35 miljoni euro võrra. Ettevõtete hoiused pärast kahekuulist suurt kasvu pisut vähenesid. Ettevõtete ja majapidamiste hoiuste kogumaht ulatus septembri lõpus 9,6 miljardi euroni, mis on aastataguse ajaga võrreldes 8,4 protsenti suurem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles