Elektri keskmine börsihind kerkis septembris ligi kümme protsenti

Aivar Õepa
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nord Pool Spoti koduleht.
Nord Pool Spoti koduleht. Foto: www.nordpoolspot.com

Elektrienergia keksmine hind Nord Pool Spoti Eesti hinnapiirkonnas oli septembris 42,97 eurot megavatt-tund, 9,9 protsenti kõrgem kui augustis. Keskmist hinda tõstis eelkõige Eesti-Soome ühenduse Estlink 2 rivist väljas olek.

Septembris aset leidnud Eesti-Soome elektriühenduste katkestustest hoolimata ühtis Eesti elektri börsihind Soome hinnaga eelmisel kuul pea 82 protsendil tundidest, teatas võrguettevõte Elering.

Lätis ja Leedus tõusis hind septembris 3,9 protsenti 57,49 euroni augustiga võrreldes. Soomes oli hind septembris 38,33 eurot, olles augusti tasemel.

Septembris tõusis aga ka Nord Pool Spoti (NPS) süsteemihind 34,91 euroni megavatt-tunni kohta, mis on 8,9 protsenti kõrgem kui augustis.

Septembri jooksul olid elektri võimsusvood suunatud Soomest Eestisse 617 tunnil ja suunaga Eestist Soome seitsmel tunnil. Ühenduse võimsus oli maksimaalses ulatuses Soome-Eesti suunal ära kasutatud 36 tunnil, Eesti-Soome suunal täiel mahul koormatust ei esinenud.

Eesti turuosalised ostsid septembrikuus siseriikliku tarbimise katteks vajalikust elektrienergiast 90 protsenti päev-ette ja päevasiseselt turult. Ka Eestis toodetud elektrist müüdi börsi kaudu eelmisel kuul 90 protsenti.

Elektri tootmishinda mõjutavate süsinikdioksiidi emissioonikvootide hinnad püsisid septembris samal tasemel augustiga, jäädes 5,65-6,39 euro vahemikku tonni kohta. Eestisse imporditud maagaasi kuu keskmine hind oli septembris Eleringi hinnangul 32,24 eurot megavatt-tunni kohta.

Augustis toimunud limiteeritud PTRide oksjonil kujunes septembrikuu PTRide hinnaks 14,30 eurot megavatt-tunni kohta. Kuna tegelik hinnaerinevus NPS Eesti ja Läti hinnapiirkonna vahel oli septembris 14,53 eurot, teenisid limiteeritud PTRe ostnud turuosalised tulu 24 350 eurot.

Nasdaq OMX Commodities turul tehtud tehingute põhjal võib elektrienergia oktoobri hinnaks NPS Eesti hinnapiirkonnas kujuneda 42,70 eurot megavatt-tunni kohta ning neljandas kvartalis 42,30 eurot megavatt-tunni kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles