Ringkonnakohus jättis Bakuu afääri kohtuasjas karistused täitmisele pööramata

Aivar Õepa
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bakuu võlakirjaafääris osalenud investeerimispankurid Tõnis Haavel (vasakul), Harles Liiv ja Erki Piirsalu Harju maakohtus.
Bakuu võlakirjaafääris osalenud investeerimispankurid Tõnis Haavel (vasakul), Harles Liiv ja Erki Piirsalu Harju maakohtus. Foto: Martin Ilustrumm

Täna tegi Tallinna ringkonnakohus otsuse, millega muudeti Harju maakohtu määratud karistusi Harles Liivile, Erki Piirsalule ja Tõnis Haavelile Bakuu investeerimispettuse asjas ning jäeti karistused täitmisele pööramata, mis tähendab, et reaalne vangistus asendati tingimisi vangistusega.

Ringkonnakohtu otsuse kohaselt sai Piirsalu kahe aasta pikkuse tingimisi karistuse, Liiv ja Haavel aga seitsme kuu pikkused tingimisi karistuse. Kõigi katseaeg on kolm aastat.

Šarunas Skyriuse osas muutis ringkonnakohus samuti maakohtu otsust, lõpetades tema osas kriminaalmenetluse kuriteo aegumistähtaja möödumise tõttu.

Jõusse jäi Harju maakohtu otsus mõista Piirsalult, Liivilt, Haavelilt ja ettevõttelt AS Gild Financial Advisory Services (GFAS) solidaarselt välja tekitatud kahju. Piirsalu, Liiv, Haavel ja GFAS peavad solidaarselt tasuma seitse miljonit eurot ning Piirsalu, Haavel ja GFAS lisaks ka 4,48 miljonit eurot.

Selliseid karistusi nõudis maakohtus kohtualustele ka prokurör, kuid kohus leidis toona, et nn bakuu võlakirjade afääri osalistele tuleks mõista reaalsed vanglakaristused. Piirsalule mõistis maakohus kolme- ja Haavelile 2,5-aastase vanglakaristuse.

Pirshagi OÜ, OÜ Tertius, Marijus Kalesinskase ja Mindaugas Girjotase tsiviilhagide lahendamist puudutavas osas saatis ringkonnakohus kriminaalasja maakohtule tagasi

Otsus on jõustumata ja selle võib edasi kaevata 30 päeva jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles