Vene naftafirmad küsivad pensionide reservfondist raha

Aivar Õepa
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rosnefti tankla Moskvas.
Rosnefti tankla Moskvas. Foto: SERGEI KARPUKHIN / REUTERS

Rosneft on juba küsinud Vene rahvusliku heaolu tagamise fondist raha, samuti plaanib seda teha Lukoil, vahendas Interfax. 3,15 triljoni rubla suurune rahvusliku heaolu tagamise fond on mõeldud pensionide väljamaksmise garanteerimiseks, kuid viimasel ajal on seda Venemaal kasutatud Lääne kapitaliturgudest sanktsioonide tõttu ära lõigatud suurprojektide rahastamiseks.

Seni on fondist raha küsinud vaid Rosneft ja Novatek, aga nüüd teatas soovist fondist raha saada ka Lukoili asepresident Leonid Fedun. «Jah, kui kõik pöörduvad [fondi poole - toim.], siis ka meie kavatseme seda teha,» ütles Fedun Moskvas nafta-gaasitööstuse foorumil.

Energeetikaministri asetäitja Kirill Molotsovi sõnul on otsus raha eraldamiseks Rosneftile juba tehtud ja edastatud majandusarengu ministeeriumile. Rosneft küsis fondist raha augustis. Fondi rahaga plaanitakse investeerida naftakeemia tehase ehitust. Kui palju Rosneft fondist saab, pole veel teada.

Venemaa asepeaminister Arkadi Dvorkovitš ütles täna, et valitsus arutab nafta- ja energeetikaettevõtete avaldusi rahvusliku heaolu tagamise fondist raha saamiseks, aga tuletas ühtlasi meelde, et fond pole «põhjatu».

Kokku võidakse kulutada kuni 60 protsenti fondist kapitaliturgudest äralõigatud suurprojektide toetuseks. Selle 60 protsendi seas on aga juba ka projektid, millele on toetus määratud, nagu näiteks Moskva ringtee ehitus ja Rosatomi osalusega tuumajaama rajamine Soome.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles