SEB: euro kasutuselevõtt mõjutas hinnatõusu väga vähe

Kadri Hansalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tiit Reinberg / Järva Teataja

Kõigis eurole üleminekuks valmistuvates riikides on peljatud hindade kasvu, kuid eurole üle läinud Eestis ja Lätis inflatsioon kardetud ulatuses ei realiseerunud, näitab SEB värske Balti leibkondade majandusanalüüs.

«Eurole ülemineku järel oli hinnatõus Eestis suurem kui Lätis. Samas näitab hiljutine Eesti Panga uuring, et selle hinnatõusu põhjustasid muud faktorid ja eurol oli pigem tagasihoidlik roll – erinevate arvutuste kohaselt vaid kuni kümnendik kogu inflatsioonist,» kommenteeris SEB eraisikute suuna arendusjuht Triin Messimas.

Tema sõnul mõjutas euro kasutuselevõtmine peamiselt nende kaupade hindu, mis olid Eestis euroalaga võrreldes oluliselt odavamad. Inflatsiooni mõju oli suurem väikestes poodides, kus toidukaubad kallinesid rohkem kui suurtes supermarketites.

Eurobaromeetri uuringu kohaselt arvas 84 protsenti Leedu elanikest septembris, et euro toob kaasa hinnatõusu. Neli kuud enne eurot kartis hindade kasvu 81 protsenti Eesti ja kaheksa kuud enne eurot 75 protsenti Läti elanikest.

Erinevad uuringud on SEB kirjeldusel näidanud, et kuigi pärast euro kasutusevõtmist tajuvad elanikud olulist hinnatõusu, on tegelik hindade muutus olnud vaid mõõdukas.

Sellel, miks tarbijad tajuvad hinnatõusu tegelikust suuremana, on rida põhjuseid:

  • hindu on ühest valuutast teise keeruline ümber arvutada;
  • olemasoleva raha hulka tajutakse erinevates valuutades erinevalt;
  • suur osa peredest võrdleb hindu eurodes samade kaupade hindadega kodumaises valuutas enne euro kasutuselevõtmist, kuigi need hinnad pärinevad mitme aasta tagusest ajast;
  • enne eurole üleminekut on väga tugev hinnatõusu ootus;
  • hinnamuutuste tajumist võimendab selle teema laialdane kajastamine meedias ja osa elanikkonnagruppide sissetuleku vähenemine. 
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles