Lääs sai Venemaalt viis päeva Ukrainale gaasiraha tagamiseks

Urho Meister
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaasitorud Oparivski gaasihoidlas Lvivi lähedal Ukrainas.
Gaasitorud Oparivski gaasihoidlas Lvivi lähedal Ukrainas. Foto: VALENTYN OGIRENKO / REUTERS

Eilsetel gaasikõnelustel Brüsselis seadis Venemaa uued tingimused gaasitarnete jätkamiseks Ukrainale ning asetas sellega küsimärgi alla Euroopa energiakindluse eelseisval talvel.

Vene energeetikaminister Aleksandr Novak tuli lagedale nõudmisega: Venemaa ootab viie päeva jooksul tõestust, et rahvusvahelised laenuandjad või muud organisatsioonid suudavad tagada Kiievi gaasimaksed.

Nagu kirjutab Financial Times, väljendas Novak rahulolematust, et Ukraina ei ole täpsustanud oma rahastusallikaid. «Me usume, et töö [läbirääkimisteks valmistumisel] oleks võinud olla tunduvalt põhjalikum,» ütles ta pärast kõnelusi Euroopa Liidu energiavoliku Günther Oettingeri ja oma Ukraina kolleegi Juri Prodaniga. «Sularahalõhe vajab rahastamist.»

Novaki sõnutsi ootab ta kinnitust, et sellised asutused nagu Rahvusvaheline Valuutafond (IMF), Euroopa Investeerimispank või mõni «esmaklassiline» pank aitab Kiievil arveid maksta. Ta pani ühtlasi ette, et Euroopa Komisjon võiks lasta käiku omaenda eelarve.

Järgmine koosviibimine Brüsselis leiab aset 29. oktoobril. Siis peaks Venemaa teatama, kas ta on Ukraina makseplaaniga rahul.

Kui kokkulepe oktoobri lõpuks saavutamata jääb, kasvab talviste gaasikatkestuste tõenäosus Euroopas. Euroopa Liit saab 30 protsenti oma gaasist Venemaalt ning ligikaudu pool sellest voolab kohale Ukraina kaudu. ELi riigid pelgavad, et kui Ukrainal endal talveks gaasi ei jagu, võivad nad võtta seda läände suunduvatest transiittorudest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles