EL: Ukraina-Vene gaasikõnelustel jäi läbimurre saavutamata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaasitorustik Kiievi lähedal Bojarkas.
Gaasitorustik Kiievi lähedal Bojarkas. Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu vahendatud Ukraina ja Venemaa gaasikõnelused lõppesid teisipäeval olulistest edusammudest hoolimata läbimurdeta, järgmine läbirääkimistevoor peetakse järgmisel kolmapäeval, teatas Euroopa Komisjon.

«Oleme teinud olulisi edusamme,» ütles Euroopa Komisjoni energeetikavolinik Günther Oettinger kohtumise järel Ukraina ja Vene energeetikaministrite Juri Prodani ja Aleksandr Novakiga.

«Loodame jõuda kokkuleppele kolmepoolsete gaasikõneluste uues voorus järgmisel kolmapäeval,» lisas ta.

Energeetikavoliniku sõnul takistab leppele jõudmist asjaolu, et Ukraina ei ole mitu kuud gaasiarveid tasunud.

Venemaa katkestas juuni keskel Ukrainale gaasi tarnimise ning nõudis, et Kiievi uus läänemeelne valitsus tasuks uute tarnete eest ette ja kõrgemat hinda ning maksaks ära võla, mis Moskva väitel ulatub 5,3 miljardi dollarini (4,1 miljardi eurot).

Lootused kokkuleppe saavutamiseks kasvasid eelmisel nädalal, kui Ukraina president Petro Porošenko ja Vene riigipea Vladimir Putin jõudsid tippkohtumisel ELiga Milanos esialgsele kokkuleppele.

Porošenko sõnul näeb loodetavasti Brüsselis lõpule viidav kokkulepe ette, et Ukraina täidab Moskva nõudmised ning maksab tuhande kuupmeetri gaasi eest 385 dollarit, mis tagaks tarned märtsi lõpuni. Uus hind on 20 protsenti madalam kui hind, mida Moskva Kiievilt nõudis pärast ekspresident Viktor Janukovõtsile pakutud soodushinna tühistamist.

Esialgse kokkuleppe kohaselt tasuks Kiiev oktoobri lõpuks Moskvale võla 3,1 miljardi dollari (2,4 miljardit eurot) ulatuses.

Esialgset kokkulepet kinnitasid nii Oettinger kui ka Novak.

Novaki sõnul peab Ukraina tasuma tarnete jätkamiseks 1,45 miljardit dollarit ja Kiiev pole eelnevalt tasunud 1,6 miljardit, mis oleks vajalik gaasi novembri ja detsembri gaasitarnete eest. «Järgmise nädala jooksul otsivad Ukraina ja Euroopa Komisjon võimalusi makseteks novembri ja detsembri gaasitarnete eest,» ütles ta ja lisas, et Naftogaz või Euroopa Komisjon ei ole Venemaale ühtegi garantiid andnud.

Euroopa Komisjon teatas teisipäeval, et Kiiev taotleb Brüsselilt Venemaale gaasivõla tasumiseks veel kahe miljardi euro suurust laenu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles