«Suur ja suveräänne» Prantsusmaa ootab otsust oma eelarve kohta

Urho Meister
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa president François Hollande.
Prantsusmaa president François Hollande. Foto: SCANPIX

«Me oleme suur rahvas... Prantsusmaa on suveräänne riik,» rõhutas hiljuti televisiooni vahendusel Prantsuse peaminister Manuel Valls ning lisas, et tema valitsus ei koosta oma eelarvet «rahuldamaks Brüsselit».

Eelarveasjus Prantsusmaa siiski suveräänne ei ole, kirjutab Financial Times – ega ka ülejäänud 17 riiki, mis Euroopa ühisrahale üle on läinud.

Paari päeva jooksul võib see tõde valusalt ilmsiks saada. Prantsusmaa poolt Euroopa Komisjonile esitatud eelarve näib rikkuvat reegleid, millest lähtuvalt peaks riik kärpima oma puudujäägi 3 protsendi piiresse SKTst palju tempokamalt kui seda praegu teha kavatsetakse.

Lähipäevil tuleb komisjonil oma otsus teatavaks teha. Kui selgub, et Prantsusmaa on reegleid rikkunud, lasub komisjonil seaduslik kohustus Prantsuse eelarve tagasi lükata ning sundida sealset valitsust seda ümber kirjutama.

Loomulikult on Euroopa Liit teadlik Prantsusmaa alandamise poliitilistest ohtudest ning juba räägitaksegi, et sepistamisel on viimase-minuti-diil.

Kui aga Prantsusmaale tehakse erand, kuna tegemist on «suure rahvaga», mida peavad sellest arvama «väikesed»?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles