Raskustes Prantsusmaa ergutab Saksamaad raha kulutama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa rahandusminister Michel Sapin.
Prantsusmaa rahandusminister Michel Sapin. Foto: PHILIPPE WOJAZER / REUTERS

Rahalistes raskustes Prantsusmaa kutsub Euroopa suurimat majandust Saksamaad investeerima 2018. aastaks 50 miljardit eurotsooni majandustesse, ütlesid Prantsusmaa rahandusminister Michel Sapin ja majandusminister Emmanuel Macron.

Pariis plaanib samal perioodil kärpida riigi kulusid 50 miljardi euro võrra, vahendab BNS.

Prantsusmaa üleskutse tuleb enne varsti toimuvat rahandus- ja majandusministri visiiti Saksamaale, kus kolleegidega arutatakse investeeringute ja majanduskasvu suurendamist.

«50 miljardit euro suurune kärpimine meie poolt ja teiepoolne (samaväärne) lisainvesteering oleks hea tasakaal,» ütles Macron usutluses ajalehele Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Saksa investeeringud on meie kollektiivsetes huvides,» lisas ta.

Prantsusmaa lubas 2017. aastaks Euroopa Liidu (EL) kolme protsendilise eelarvedefitsiidi piirangu nõude täitmiseks kärpida riigi kulusid 50 miljardi euro võrra.

Prantsuse president François Holland ärgitab EL-i liikmesriike eesotsas Saksamaaga suurendama investeeringuid, et ergutada eurotsooni stagneeruvat majandust.

Veel pole kindel, kas Saksa kantsler Angela Merkel võtab Hollande'i palvet kuulda. Merkeli sõnul on valitsuse prioriteediks Saksa eelarve tasakaalustamine.

Saksamaa eelarve pole kordagi olnud tasakaalus aastast 1969.

«See on usalduse tekitamise ainus viis,» ütles Saksamaa rahandusminister Wolfgang Shäuble.

Minister möönis, et Saksamaa peab tegema investeeringuid, kuid välistas selleks võlgade võtmise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles