Ehitushinnaindeks pöördus taas tõusule

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maakri tänaval pooleli jäänud ehitus.
Maakri tänaval pooleli jäänud ehitus. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Ehitushinnaindeks pöördus pärast kaks kvartalit kestnud langust kolmandas kvartalis taas tõusule, kuid jäi siiski allapoole möödunud aastal samal ajal olnud tasemest.

Statistikaameti teatel muutus ehitushinnaindeks selle aasta kolmandas kvartalis võrreldes teise kvartaliga 0,3 protsenti ja võrreldes eelmise aasta kolmanda kvartaliga -0,2 protsenti.

Ehitushinnaindeksit mõjutas võrreldes eelmise aasta sama ajaga eelkõige materjalide odavnemine, mis andis indeksi kogulangusest kolmveerandi.

Eelmise kvartaliga võrreldes kallinesid ehitusmaterjalid 0,4 protsenti. Kulutused masinatele tõusid 0,1 protsenti ja tööjõule 0,2 protsenti.

Remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeksi muutus oli selle aasta kolmandas kvartalis võrreldes teise kvartaliga 0,5 protsenti ja võrreldes eelmise aasta kolmanda kvartaliga -0,1 protsenti.

Ehitushinnaindeksi arvutamisel kaasatakse neli ehitistegruppi: eramud, korruselamud, tööstus- ja ametihooned. Remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeksi puhul on vaatluse all ametihooned. Ehitushinnaindeks väljendab ehitustegevuse maksumuse muutust ehitusplatsi otsekulude tasemel. Otsekuludes arvestatavad ressursid jaotatakse kolme põhigruppi: tööjõud, ehitusmasinad ja -materjal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles