Norra üürib vangidele Hollandi kongid

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tilburgi vangla kong Hollandis.
Tilburgi vangla kong Hollandis. Foto: AFP

Norra vanglatest peenemaid siin ilmas pole. 2010. aastal avatud karmi režiimiga Haldeni vangimaja kongides ei puudu aknad, eraldi magamistoad ja lameekraan-televiisorid.

Oslos Bastøy saarel paiknev vangla – kus istuvad taltsamad tegelased – pakub sauna- ja tennisemängu võimalusi, kirjeldab Bloomberg Businessweek. Seal kannavad kinnipeetavad tavalisi tänavariideid ning võivad oma «puhkemajade» ja tööruumide vahel vabalt ringi rännata.

Eesmärgiks on lasta vangidel elada enam-vähem normaalset elu – üsna edukas lähenemine, mis on taganud märkimisväärselt madala retsidivistide osakaalu ühiskonnas.

Kahjuks ei jätku kõikidele vanglates ruumi ning ootejärjekorras konutab ligikaudu 1300 isikut, kes peavad karistuse kandmise võimalust oodates kodus elama ja tänavail ringi uitama.

Seda ei taha Norra siiski aktsepteerida ning nüüd on leitud ka lahendus. Vangide ülejääk tahetakse saata istuma Hollandisse, kus olukord on vastupidine – vanglapinda küllaga ja kinnimõistetuid napilt.

Kui plaan heaks kiidetakse, sõidab paarsada Norra vangi Hollandisse juba tuleval aastal.

Nagu kinnitasid Norra justiitsministeeriumi ametnikud, jäävad eriti ohtlikud vangid nagu Anders Behring Breivik igal juhul kodumaale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles