Kreeka laenukulud ootamatult tagasi ohtlikul tasemel

Urho Meister
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kreeka aktsiad kukuvad kiirusega mida viimati nähti eurokriisi haripunktis, aga Euroopa investorid ei saa siiamaani aru miks.

«Seda küll enamik meist oodata ei osanud,» ütles Financial Timesile varahaldusfirma Kempen Capital Management strateeg William de Vires.

Eilseks oli Ateena kaalukaim aktsiaturu indeks sooritanud kahe päevaga 8-protsendilise kukkumise, millele eelnes pangaaktsiate järsk odavnemine.

10-aastaste Kreeka riigivõlakirjade tootlused on sama ajaga kerkinud 7 protsendilt üheksa ligi. Paljude kommentaatorite hinnangul tähendavad sellised tasemed laenukulusid, mis käivad riikidele üle jõu.

Kreeka valitsus üritas meeleheitlikult jätta muljet, et paanikaks pole põhjust. «Ootame ja vaatame, kuidas lõhe [Kreeka ja Saksa laenukulude vahel] lähipäevil liigub,» ütles üks valitsusametnik pärast kolmapäevast kriisikoosolekut.

Lõhe laienes – märk investorite murest euroala finantstervise pärast.

Turvaliseks peetavaid Saksa riigivõlakirju osteti sellises tempos, et 10-aastaste tootlus kukkus eilseks ajalooliselt madalale 0,72 protsendi tasemele.

Ühe valuutaeksperdi sõnutsi laieneb Kreeka ja Saksa võlakirjatootluste vaheline lõhe (ehk vahe, ingl k spread) riigivõlakriisi kõrghetke meenutava kiirusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles