Putin: Euroopa gaasitransiit on ohus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin 2014
Vladimir Putin 2014 Foto: SCANPIX

Euroopat ähvardab sel talvel «tõsine transiidirisk», kui Ukraina ei lahenda gaasitüli Moskvaga, hoiatas Vene president Vladimir Putin neljapäeval.

«Kriis ei teki Euroopa energiakoostöö Vene poole süül,» kinnitas Putin

Vene presidendi sõnul on Euroopale mõeldud Ukrainat läbiva Vene gaasi transiidi küsimus endiselt päevakorral.

Venemaa tõstis Ukrainale tarnitava gaasi hinda peaaegu kaks korda, kui Ukrainas veebruaris rahvameeleavaldustega Kremli-meelne president tagandati.

Juunis katkestas Vene riiklik gaasikontsern Gazprom tarned Ukrainale, kuna too keeldus kõrgemat hinda maksmast. Euroopa katsed olukorda normaliseerida on seni läbi kukkunud.

«Kui me näeme, et meie Ukraina partnerid hakkavad nagu 2008. aastal meie gaasi eksporttorusüsteemist keelatud moel ümber suunama, siis meie teeme samuti nagu 2008. aastal - vähendame gaasi hulka järkjärgult varastatud koguse võrra,» hoiatas Putin neljapäeval Belgradis.

«Aga ma väga loodan, et asi ei lähe selleni,» lisas ta ja väljendas lootust, et reedel Milanos Aasia-Euroopa tippkohtumisel peetavad kõnelused ja järgmise nädala energialäbirääkimised kannavad vilja.

Euroopa Liidu, Venemaa ja Ukraina järgmine gaasialane kohtumine toimub 21. oktoobril Berliinis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles