Käed külge: kui hea telefon on Nokia Lumia 830?

Hendrik Alla
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Võib-olla on see üks viimaseid legendaarset Nokia logo kandvaid telefone üldse, sest Mircrosoft andis teada, et kavatseb selle nime kasutamisest loobuda. Vaatame, kui tõhusa riistaga tegemist on.

Välimus

Sain telefoni testi ja esimesed pool päeva olin üsna veendunud, et just see võikski olla mu järgmine telefon. Esiteks, seda on mõnus käes hoida. Kuulus Nokia koostekvaliteet. Tagakülg, mida lisaks mustale ja valgele on ereoranžist ja –rohelisest polükarbonaadist, tundub soe ja pehme, istub hästi käes. Telefoni perimeetrit ümbritseb alumiiniumikarva metallisulamist vöö, terve esipaneeli võtab enda alla ekraan. Klaas kumerdub õrnalt servades selle metallvöö poole, nii et mingit raami ümber ekraani ei paista. Väga ilus ja käeshoidmiseks mugav lahendus.

Paremal küljel on ülevalt alla lugedes helivaljuse nupud, keskel sisselülitusnupp (sõltub, kummas käes hoida, jääb parajalt kas pöidla või keskmise sõrme alla) ja eraldi kaameranupp. Klapi- ning mikroUSB pesa ülaotsas ja ongi kõik. Minimalistlik telefon.

Ekraan väärib kiitust. Must (mida Windows Phone kasutajaliideses palju näeb) on tõesti sügavmust, ekraan hästi loetav ka eredas valguses. Värvid jõulised ja küllastunud. Ainuke häda, et terava päikese või punktvalguse käes kipub peegeldama, tuleb telefon sobivasse asendisse keerata. Mõnede meelest on eraldusvõime 1,280 x 720 viietollise ekraani kohta vähe. Paljud tootjad topivad sinna 1080 ja suuremaidki pilte. Mind see kasutades ei häirinud. Vahe oli näha vaid siis, kui võrrelda mõne FullHD kühveltelefoniga või Retina-ekraaniga. Kuna WP kasutajaliides koosneb konkreetsetest ruudukestest, pole seal kõverjooni ega üleminekuid, mis võiksid uduseks kippuda. Fotode, video, veebi ja kaardi vaatamise jaoks on see ekraani suuruse ja eraldusvõime suhe täiesti sobiv.

Akut on antud 2200mAh ja seda saab kasutaja ise vahetada. Pidas vastu julgelt poolteist päeva ja testitelefon saab ikka rohkem näppimist ja torkimist kui tavakasutuses.

Sisemus

Tegelikult mulle, paadunud Androidikasutajale Windows Phone (WP) meeldib. 830 on varustatud versiooniga 8.1, lisaks viimane, Lumia Denim tarkvarauuendus. WP on nii ehitatud, et lippab ülisujuvalt ka nõrgematel masinatel. Android vajab sama sujuvuse saavutamiseks ikka tõsist jõujaama kapoti alla. Lisaks on tema ülesehitus loogiline ja hetkega haaratav ka algajale (testitud tehnikavõõra inimese peal, kelle esimene nutifon oli WPga).

Lumial on kaasa oma tarkvara, mis erandina enamikust Androidtootjate tasuta kaasaannetest töötab ja toob kasu. Tasuta antud Nokia HERE kaardirakendused näiteks kiitmist ei vaja. Sõltub eelistustest, aga mõne koha pealt annavad Google Mapsile silmad ette. Lumia Selfie, mis piiksudega märku annab, kui autoportree jaoks sobiv kaader paistab ja naeratus kõige kaunim, on rohkem selline meh-vidin, aga las ta olla. Küllap paljude jaoks oluline.

Ja siin sai minu armastus 830 vastu otsa.

Apple’i maailm on kui imeilus maniküüritud, kuid kõrge müüri ja okastraadiga piiratud aed ning Android meenutab metsikut džunglit, kus igasugu mürgiseid elukaid ringi võib roomata. WP rakendustepood näeb välja nagu nõukogude toidupood 1984. aastal. Midagi sel lettides ikka vedeleb, kuid kraam on ülimalt kahtlane ja vajalikke asju nagu polegi.

No hüva, suuremad rakendused, nagu Facebook jms on kuidagi ümber nurga toetatud. Kuid kodumaise kraami osas valitseb valus defitsiit. Isegi Swedbank ei ole WPle oma rakendust teinud. Starman mõnitas kevadel WP kasutajaid avalikult, öeldes, et nende mobiilse teleteenuse tugi tuleb siis, kui Eestis veel teine inimene endale WPga telefoni ostab. Sama teenusega turule tulnud Elion ei ole puuduvat rakendust isegi kommenteerinud. Ja need on suured tegijad. Igasugu pisemaid kohalikke teenuseid, millega harjunud oled, ka ju ei ole ega tule. Nojah, paljusid asju saab ju ringiga, läbi brauseriakna ajada, aga milleks osta WPga telefon, kui nii Apple kui Android neidsamu asju mugavamalt ja kiiremalt toimetada suudavad?

Ega Microsoft ise ka eestlast ei hellita. Lõpuks ilmus nende platvormile klaviatuur, millel saab sõnu sisestada libistades, nagu näiteks SwiftKey Androidil. Isegi Apple sai sellega uues tarkvaraversioonis hakkama. Aga WP puhul eesti keeles ei saa. Ainult inglise. Ja sõnaennetus või –ennustus maakeeli kah ei tööta. Mis siis, et Microsoftil on Office’i näol eesti keele sõnaraamat olemas. Digiassisent Cortanast, mis peaks ära tegema Siri või Google Now töö, pole kah siin Euroopa serval suurt tolku. Halastuse pärast tõmbame eesriide selle stseeni ette, nagu ütles Mark Twain.

Kaamera

Sellest tuleb eraldi juttu teha, sest kaamera on üks Lumia 830 tugevamaid argumente. Võrreldes lipulaeva, Lumia 930ga, on megapikseleid poole võrra kärbitud, vaid 10, aga see ei tähenda tegelikult kuigi palju. Lisaks veel taustvalgustusega 1/3.4-tolline sensor ja f/2.2, 26mm fookuskaugusega objektiiv. Ja sellel on optiline pildistabilisaator. No näiteks Apple pakub seda vaid üle kolme korra kallimale iPhone 6 Plusile. Kõik see tähendab, et Lumia suudab ka vähestes valgustingimustes pildist viimase välja väänata.

Lumia Camera on mu meelest üks mugavamaid kaamerarakendusi üldse. Eriti neile, kes ei piirdu automaatklõpsuga, vaid tahavad värvitemperatuuri, ava, tundlikkust jm ise sättida. Selleks tuleb vaid kaameraekraanil päästikuikooni tsentri poole sikutada ja kohe ilmuvad kõikvõimalikud seadevõimalused kontsentrilistele ringidele. Ergonoomiline ja mugav. Kaamera käivitub meeldivalt kiiresti ka spetsiaalset kaameranuppu vajutades.

Veel mõned mõtted

Kui välja arvata WP mõned iseärasused ning rakenduste nappus, siis soovitan ja sooviksin isegi seda telefoni kindlasti osta. Aus tükk Nokia kvaliteeti, vaata kust otsast tahad. Eestis pidi hind tulema 380 eurot, mis õhinat natuke jahutab, 300 eest oleksin müüdud mees. Kaamera koos Lumia rakendusega on üks mõnusamaid, mida mobiiltelefonis pikal ajal nähtud. Aga samas, kui paaritasin NFC kaudu telefoni juhtmevaba kõlariga, ei suutnud telefon kuidagi meelde jätta, mis masin see on ja küsis iga kord kinnitust. Saati siis, et oskaks kõlari paaritamisel kohe lemmikmuusikarakenduse käima tõmmata, nagu mu vana Android (KitKat, Cyanogenmod 10).

830 lubab juhtmevaba laadimist, selleks tuleb telefon selili spetsiaalsele padjakesele asetada. Tagakaane sisepoolel on laadimiseks spetsiaalne induktiivantenn (vt pilti). Küllap see on mugav lahendus, vähemalt sama hea, kui laadimisdokk. Testida ei saanud, sest laadimisseade tuleb eraldi osta. Samuti ei raatsinud tootja karpi kõrvaklappe kaasa panna, aga tavalised Androidklapid töötasid laitmatult, sh helitugevuse reguleerimine, kõnede vastuvõtmine ja muusikapalade vahetamine.

Tehnilist
Protsessor: Snapdragon 400, neljatuumaline, 1,2 GHz
RAM: 1 GB
Massmälu: 16 GB, micro SD kaardi pesa (laiendatav kuni 128 GB)
Tasuta salvestamine pilvmälus:15 GB OneDrive
Maksimaalne kõneaeg: 3G: 14,8 h
Maksimaalne ooteaeg: 22 päeva
Muusika taasesituse maksimaalne kestus: 78 h
Video taasesituse maksimaalne kestus: 10 h

Maksimaalne internetis surfamise aeg Wi-Fi-võrgus: 14 h

Kaamera: 10 Mpix PureView (Zeissi optika) 1/3,4“ sensor, optiline stabilisaator, 1080p (Full HD, 1920 x 1080) @ 30 fps

Muu: 2G/3G/4G, Nano SIM,Wifi, A-GPS,  NFC

Mõõdud ja kaal: 139,4 x 70,7 x 8,5; 150 g

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles