Rahandusministeerium: parvlaevaühenduse hange tuleks kehtetuks tunnistada

Aivar Õepa
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parvlaev Hiiumaa Rohuküla sadamas.
Parvlaev Hiiumaa Rohuküla sadamas. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Rahandusministeerium leiab majandus ja kommunikatsiooniministeeriumile (MKM) saadetud otsuseprojektis, et MKM läbirääkimistega hange vedaja leidmiseks Saare- ja Hiiumaa liinidele on õigustühine ning tuleks kehtetuks tunnistada.

«Rahandusministeerium on seisukohal, et hankemenetluse kehtetuks tunnistamine RHS § 108 lg 2 alusel on vajalik ja piisavalt põhjendatud, kuna hankija [MKM] on rikkunud kogu hankemenetluse vältel riigihangete seadust, viies riigihanget läbi väljakuulutamiseta läbirääkimistega hankemenetlusena sellekohase seadusest tuleneva aluseta ja on ilmnenud asjaolud, mis ei võimalda neid kõiki koostoimes arvestades hankemenetlust jätkata,» seisab otsuseprojektis.

Rahandusministeeriumi hinnangul ei oleks tohtinud MKM Saaremaa Laevakompanii tütarettevõtte OÜ Väinamere Liinid pakkumust esialgsele avalikule riigihankele mittevastavaks tunnistada. MKMi hankekomisjon tegi seda, viidates, et pakkumus oli olemuslikult erinev hanke esemest.

Rahandusministeerium tuvastas küll dokumentide esitamatajätmist jt ebakõlasid, kuid hindab, et Väinamere Liinide pakkumus polnud siiski olemuslikult erinev. Seega ei saanud MKMi hankekomisjon seda mittevastavaks tunnistada ning alustada järgmist etappi, läbirääkimistega hanget, mille võitis teatavasti AS Tallinna Sadam.

«Seega on kõik viidatud hankemenetluses tehtud toimingud ja vastuvõetud otsused algusest peale õigusvastased,» leiab otsuseprojekti koostanud rahandusministeeriumi riigihangete osakond.

Rahandusministeeriumi avalike suhete osakonna juhataja Sigrid Laeva sõnul on tegu otsuseprojektiga, mitte valmis otsusega. «Osapooled võivad sellele veel vastuväiteid esitada,» ütles Laev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles