Kuidas alustada oma karjääri Stockholmis?

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stockholm
Stockholm Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Selleks, et teha algust töö otsimisega Rootsis, pole hädapärast vaja isegi kodust lahkuda. Ka liigne enesekindlus ei tule võrdsust armastavas riigis alati kasuks. 

The Local vahendab, kuidas Stockholmis töö otsimisega algust teha ja mida silmas pidada.

Kas ilma rootsi keele oskuseta on võimalik tööd leida?

Igatahes! Stockholm on väga rahvusvaheline ning seal tegutseb arvukalt tuntud kaubamärke ja suurettevõtteid. Kuigi rootsi keele oskamine tuleb kindlasti kasuks, ei saa keeleoskuse puudumine töö leidmisel takistuseks.

Kuidas tööotsimisega algust teha?

Kõigepealt tuleks läbi astuda kohalikust tööbüroost Arbetsförmedlingen. Rootsi riiklik tööbüroo pakub arvukalt programme, mis aitavad soovijatel tööturule siseneda. Nendes osalemiseks tuleb ennast järjekorda võtta.

Kas on võimalik tööd otsida ka Rootsi minemata?

Sellisel juhul tuleb alustada Locali Stockholmi töökuulutustest, kus on üleval umbes 800 pakkumist välismaistele professionaalidele.

Kuidas nendele töökohtadele kandideerida?

Tööle kandideerimine Stockholmis algab nii nagu igal pool mujal. Algatuseks on vaja kirjutada CV rootsi stiilis ja sinna juurde kaaskiri.

Kuidas ennast kõige paremini müüa?

Sellega ei maksa üle pakkuda. Parem jääda väärikaks, mingil juhul ei tohiks enese kiitmisega liiale minna. Üldiselt ei vaadata Stockholmis liiga hea pilguga neile, kes endast liiga heal arvamusel on.

Igal juhul tuleb tööandjale näidata, et sa oled parim valik töökohale, kuid sa ei pea ennast teistest paremaks. Ideed, et keegi ei tohiks väga teistest üle olla, kutsutakse Jantelagen.

Mis saab maksudest, kas ma pean tõesti pool palgast ära andma?

Maksud on Rootsis üsna kõrged, aga selle eest saab ka palju tagasi. Teiste riikide kodanikud võivad saada ka kuni 25-protsendilise maksusoodustuse.

Need, kes plaanivad Rootsis tööd teha vähem kui kuus kuud, võivad saada ka madalama maksumäära, aga seda peab maksuametist uurima.

Millised on töötingimused?

Suurepärased – töötajate õigusi peetakse Rootsis suure au sees. Kuni 70 protsenti tööjõust kuulub ametiühingutesse, mis tähendab, et tööandjad peavad kinni pidama kollektiivlepingutes määratud töötundidest, palgast ja muudest tingimustest.

Ametiühinguga liitumine ei ole aga kohustuslik. Enamikus ettevõtetes Stockholmis on kollektiivlepingud paigas nii või teisiti ja nendes seatud tingimused kehtivad ka töötajatele, kes ei kuulu ametiühingusse.

Kui otsus on tehtud, pakub ka Stockholmi linnavalitsus ohtralt informatsiooni, mida edasi teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles