Eurotsoonis on suurpankade võim kõige suurem Kreekas ja Eestis

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbank.
Swedbank. Foto: Toomas Huik / Postimees

Pangandussektor on eurotsooni riikides kõige kontsentreeritum Eestis ja Kreekas, selgub Euroopa Keskpanga värskest raportist.

Viie suurema panga turuosa on Kreekas 94 protsenti, Eestis aga 90 protsenti, kusjuures Eestis on viie suurima panga turuosa olnud üle 90 protsendi aastaid. Kreekas kasvas viienda suurima panga turuosa 94 protsendini eelmisel aastal võrrelduna 79 protsendiga 2012. aastal.

Kõige väiksem on pangandussektori kontsentreeritus Saksamaal ja Austrias, kus viie suurima panga turuosa on vastavalt 31 ja 37 protsenti, nii eurotsooni kui ka Euroopa Liidu keskmine on 47 protsenti.

Eesti pangandussektor on eurotsooni väikseim. Eesti pankade bilansimaht on 21 miljardit eurot, tagantpoolt teine on 29 miljardi euroga Läti.

Soome pankade bilansimaht on kokku 522 miljonit eurot.

Eurotsooni suurimad pangandussüsteemid on Saksamaa, mille pankade bilansimaht ulatub 6,7 triljoni euroni ja Prantsusmaa pangandus bilansimahuga 6,3 triljonit eurot. Eurotsooni pankade bilansimaht kokku ulatub 26,8 triljoni euroni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles