Teder taotleb Kiievi kaubanduskeskusele Saksamaa garantiid

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raul Parusk eile Tallinnas Rocca al Mares asuvas büroos. Arri­cano direktorite nõukogu liikme sõnul aitaks väliskaubandusministri tugi nende Kiievi-projektile kindlasti kaasa.
Raul Parusk eile Tallinnas Rocca al Mares asuvas büroos. Arri­cano direktorite nõukogu liikme sõnul aitaks väliskaubandusministri tugi nende Kiievi-projektile kindlasti kaasa. Foto: Erik Prozes

Eesti jõukamaid mehi Hillar Teder küsib väliskaubandusministri Anne Sullingu vahendusel Saksamaa riiklikke ekspordigarantiisid ligi 120 miljonit eurot maksva kaubanduskeskuse ehitamiseks Ukraina pealinna.

Tederi kontrollitav Arricano Real Estate ehitab Kiievi südalinnas Lukjanovka metroojaama kõrvale, linna magusaimale kinnistule kaubandus- ja meelelahutuskeskuse, millest võib saada esimene kinnisvaraarendus Eesti ja Saksamaa koostöös.

«Ukrainas valitseva olukorra tõttu on riigi laenuturg tegelikult lakanud toimimast. Seetõttu otsib Arricano alternatiivseid finantseerimisallikaid,» kirjutas Teder reedel Sullingule laekunud kirjas. «Ma usun, et see projekt oleks eriliselt huvitav Kredexile ja Hermesele Saksamaal, sest enamik ehitusteenuseid ja materjale tuuakse sellest kahest riigist.»

Kaubanduskeskus, mille vundamendiaugus käivad juba betoonitööd, vajab Kredexilt garantiisid 14 miljoni euro väärtuses, et anda tagatis fassaaditöödefirma Windoor, elektriehitaja KH Energia ja peatöövõtja Riverside eksporditehingutele. Rahvusvaheline krediidikindlustusselts Hermes peaks andma 57 miljoni euro suuruse tagatise Siemensile, Schindlerile, Thyssenile ja teistele tarnijatele.

Arricano kavatseb Hermese poole pöörduda pärast seda, kui tunneb selja taga poliitilist tuge, sest loodab just Sullingu abil leida Saksamaa kindlustusfirmas soodsat vastuvõttu.

«Kahe riigi poolt garanteeritavaid projekte pole Eesti ettevõtjate jaoks minu teada seni olnud ning Eesti ministri poolne esmane pöördumine võib meie soovile kaasa aidata,» selgitas Arricano direktorite nõukogu liige Raul Parusk.

«Tundub, et ohtlik sõjaline konflikt hakkab Ukrainas vaibuma, ehkki riigi idaosa jääb veel pikaks ajaks ebakindlaks piirkonnaks. Investorite jaoks valitseb grivna devalveerimise tõttu praegu kõige raskem aeg. Kuid meie loodame, et keskuse avamise ajaks 2016. aastal on Ukraina praegustest raskustest üle saanud,» lisas ta.

Windooril on juba pikaaegne kogemus Arricano kaubanduskettide fassaadide valmistamisel ja ettevõte peab riiklikku ekspordigarantiid oluliseks.

«Eriti arenguriikide puhul peetakse riiklikku garantiid tõsisemaks, mistõttu pean seda oluliseks nii finantsiliste kui ka poliitiliste riskide maandajaks,» lausus Windoori omanik Mailis Lintlom. «Kui Ukraina uus valitsus peaks näiteks muutma fassaadide sertifitseerimise nõudeid, siis ühel väikesel ettevõttel oleks riigiga raske vaielda.»

KH Energiaga pole Lukjanovka keskuse elektritöödeks veel lepingut sõlmitud. «Siduvat lepingut veel ei ole, kuid ma loodan väga, et saame nii lepingu kui ka Kredexi garantii,» ütles KH Energia ehitusvaldkonna juht Viktor Kassihin.

Lukjanovka kaubanduskeskuse ehitus algas tänavu. Peale poodide tulevad sinna restoranid, kino ja muud meelelahutusasutused. Lukjanovkat peetakse Kiievi südalinna parimaks äripiirkonnaks, sest samas asuv metroojaam muudab selle linlastele hõlpsalt ligipääsetavaks.

Asukohast tulenevalt kavatseb Arricano kujundada keskuse oma senistest arendustest elitaarsemaks, et rahuldada kesklinnas elavate jõukate inimeste ostlemishuvi. «Me pole veel otsustanud, kas tuumikinvestoriks saab mõni kohalik või välismaine kaubakett,» rääkis Parusk.

Arricanole kuulub Ukrainas kuus kaubanduskeskust.

Kommentaar

Anne Sulling

väliskaubandusminister

Toetan Hillar Tederi kirjas tõstetud soovi, et Saksamaa ja Eesti teeksid ekspordi finantseerimisel ja garanteerimisel koostööd konkreetselt Lukjanovka kaubanduskeskuse ehitamisel. Soovin sellest rääkida oma Saksamaa kolleegiga teisipäeval Roomas, kus Euroopa Liidu majandusministrid mitteametlikult kohtuvad. Tederi ideele aitab kaasa asjaolu, et Rooma kohtumine on pühendatud eriliselt just Ukraina toetamisele. Ma eeldan, et Eesti Kredexiga sarnanev Hermes võiks olla kahe ekspordi garanteerimise organisatsiooni koostööst huvitatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles