Loe, millised ettepanekud tegid tööandjad riigikogu valimisteks

Kadri Hansalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Tööandjate keskliit esitles manifesti. Vasakult: Toomas Tamsar, Jüri Käo ja Valdo Kalm.
Eesti Tööandjate keskliit esitles manifesti. Vasakult: Toomas Tamsar, Jüri Käo ja Valdo Kalm. Foto: Tairo Lutter

Eesti Tööandjate Keskliit avalikustas uue Tööandjate Manifesti, mis keskendub seekord Eesti ühiskonna ainsale kestlikule rikkusele - töötavale Eesti inimesele, tema elujärjele ja tema ettevalmistusele. Tegemist on ettevõtjate ettepanekutega erakondadele eelseisvateks riigikogu valimisteks.

«Eesti senised konkurentsieelised on hästi ära kasutatud, kuid meil on enam kui põhjust uskuda, et järgmise kahe aastakümne jaoks nad meie konkurentsivõimet ei taga. Tagamaks Eesti inimeste elujärje kestlik kasv ka järgmistel kümnenditel, tuleb tööandjate hinnangul taaskäivitada Eesti hoogsa ühiskonnana ning viia meie konkurentsivõime uutele alustele,» leidsid tööandjad manifestis.

Tööandjate keskliidu ettepanekud keskenduvad kahele põhiteemale – Eesti ettevõtete konkurentsivõime suurendamisele ja haridusele.

Manifestis seisab, et Eestis peaks läbi viima riigireformi, et vähendada avalikus sektoris hõivatute osakaalu kogu töötajaskonnast. Investeerima peaks rohkem uurimis- ja arendustegevusse ning euroraha peaks suunama eeskätt eksporditoetustesse, innovatsiooni, haridusse ning kontaktide loomise võimekusse. Ettevõtjad leiavad, et riik peab otsustavalt langetama tööjõumakse ning maksumuudatustest tuleb hakata ette teatama 13 kuud. Kaotada tuleks sotsiaalmaksu miinimumi nõue, et muuta osalise koormusega töötamise maksukoormus võrreldavaks täiskoormusega töötamiseks. Sotsiaalmaksu maksmine tuleks jagada tööandja ja töötaja vahel.

Kutseõppe ja praktilise tööelu paremaks sidumiseks tuleks lõimida õppeasutuste õppekavasse töökohapõhise ehk õpipoisiõppe vorm. Pikemas perspektiivis tuleks ettevõtjate hinnangul keskharidus muuta kohustuslikuks, kuna põhiharidusega inimesed ei ole dünaamilisel tööturul konkurentsi- ega arenemisvõimelised. Kõrgharidus peaks muutuma rahvusvahelisemaks – Eestis peaks rohkem olema nii välistudengeid kui ka –õppejõude.

Manifesti täistekstiga saab tutvuda SIIN.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles