Kõik suuremad majandused seisavad

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väljavaade muutub süngemaks.
Väljavaade muutub süngemaks. Illustratsioon: Allikas: IMF

Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) alandas peaaegu kõikide suuremate majanduste kasvuprognoosi.

Saksamaa ekspordi suur kahanemine augustis andis veelgi alust kartusele, et eurotsoon võib juba kolmandat korda viimase kuue aasta jooksul sattuda majanduslangusesse. Samuti aeglustub Hiina majanduskasv ning ka arenevate turgude kiire kasv on läbi.

Kõik need tegurid põhjustasid eelmisel nädalal aktsiaturgude kukkumise kogu maailmas. Nafta hind on langenud nelja kuuga 20 protsenti, viimase nelja aasta madalaimale tasemele. Võrreldes eelmise kuu rekordtasemega on maailma aktsiaturgudelt kadunud 4,5 triljonit dollarit.

Pühapäeval lõppenud kohtumisel väljendasid maailma rahandusministrid ja keskpankurid sügavat muret maailma majanduskasvu aeglustumise võimalike tagajärgede pärast, mis lisanduvad praegusele Ukraina-Venemaa konfliktile, Ebola-puhangule ja Lähis-Ida kriisile.

«Äkiline muutus segmendis võib kergesti liikuda üle kogu maailma,» lausus Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) tegevjuht Christine Lagarde fondi nõukogu koosolekul. «Liiga vähe on riskimist majanduses ning liiga palju finantsriskide võtmist.»

Loe edasi Postimehest või Postimees Plussist!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles